banner164

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

En Çok Tercih Edilen Peynir Çeşitleri Neler?

 

29 Nisan 2022
En Çok Tercih Edilen Peynir Çeşitleri Neler?

Peynir denilince akla hep en güzel kahvaltılar geliyor. Sadece kahvaltıyla sınırlamak yanlış olur her öğünde ve her besinle tüketmek mümkündür. Her sofraya yakışan farklı peynir çeşitleri bulunmakta. Sadece Türkiye de 160 çeşit peynir türü bulunmaktadır. Hepsinin özellikleri ve lezzeti farklı farklıdır.taskinkarsbalkasar.com kurucusu Samet Boy en çok tercih edilen peynir çeşitlerinden ve özelliklerden bahsetti.

Kars Kaşar Peyniri

Adından da anlaşılacağı gibi Kars kaşar peyniriKars iline özgüdür ve birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu kaşarı Kars’a özel ve özgün yapan şey ise yüksek rakımlı yaylalarıdır. Yalnızca bu yaylalardan beslenen ineklerin sütünden üretilmektedir. Bu da eşsiz bir lezzete sahip olmasını sağlamaktadır. Kars kaşar peynirini özelliklerine göre farklı isimlere ayırabiliriz örnek olarak; Kars göbek kaşarı,4-6 ay olgunlaşmış kalıp kaşar ve 18 ay dinlendirilmiş eski kaşar peyniri. Hepsinin farklı tüketim ve saklama koşulları bulunmaktadır.

Erzican Tulum Peyniri

Erzincan yöresine ait olan Erzincan tulum peyniri yöresel bir peynirdir. Bunu özel kılan şey ise parlak görünümü, tam yağlı olması ve katı kıvamıdır. Ülkemizde tercih edilen yöresel peynirler arasında ilk sırada yer almaktadır. Tulum peyniri koyun besiciliğinden imal edilmektedir. Erzincan tulum peyniri birçok hamur işinde ve yemekte de kullanılmaktadır. İçerisinde yüksek oranda protein bulunmaktadır ve diğer vitamin değerleriyle oldukça besleyici bir peynir türüdür.

Taze Çeçil Peyniri

Kars yöresine ait olan bir başka lezzetli peynir taze çeçil peyniri. Onu bu kadar güzel yapan şey ise sütünden başlıyor 2000-25000 metre rakıma sahip olan yaylalardaki vitamin ve mineral yönünden zengin olan otlarla beslenen ineklerin sütlerinin kaymağı alınarak yağsız sütten elde edilmesidir. Bu özelliği sayesinde diyet peyniri olarak da kullanılmakta ve sevilmektedir. Çeçil peyniri diğer peynirlere göre sodyum açısından oldukça zengindir ve vücudumuza birçok faydası bulunmaktadır.

Kars Gravyer Peyniri

Kars Gravyer Peyniri sadece ülkelimizde değil dünya mutfağında da oldukça tercih edilen bir peynir türüdür.1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihine dayanan bu lezzetli peynir İsviçrelilerin Kars işgali sırasında ilk mandıranın kurulmasıyla imal edilmeye başlamıştır. Oldukça lezzetli ve besleyici bir peynirdir. Sert bir kıvama sahiptir ve yapımı oldukça zahmetli ve emek istemektedir.

Ülkemizin her peynir çeşidi ayrı güzel olmasıyla beraber yukarıda en çok tercih edilen türlere örnek verdik. Hepsinin farklı doğası olan peynirler sütün elde edildiği hayvandan ya da hayvanın beslenme şeklinden etkilenerek farklı isim ve lezzetlere sahip olmuştur. Hayatımızın bir parçası olan bu besin her şeyin yanında yakışıyor diyebiliriz. Bu güzel peynirleri satın alırken dikkat etmemiz gereken bir noktada doğal olmasıdır. Pek çok yerde doğal adı altında satılan fakat sahte peynirler bulunmaktadır. Kaynağı belli olan üretim şekli bilinen peynirleri tercih etmek sağlığımız açısından faydalı olacaktır.

 

Vitrin Haber Ajansı

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.