BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Bayram öncesi de yapılmaz ki! Kırmızı ete iştah kaçıran zam

Derin bir ekonomik krizden geçen ülkemizde alım gücü düşen milyonlar, peş peşe gelen zamların ardından bu bayram da kırmızı ete ulaşmakta zorluk yaşayacak. 

07 Nisan 2024
Bayram öncesi de yapılmaz ki! Kırmızı ete iştah kaçıran zam

İktidarın yerli üretimi bitiren, ithalatı arttıran basiretsiz tarım ve hayvancılık politikaları sonucu kırmızı ete Ramazan bayramına sayılı günler kala zam geldi. Kırmız et fiyatları son bir haftada gelen zamla birlikte yüzde 10 yükseldi.

GARİP GUREBA BU BAYRAMDA ÇOLUĞUNA ÇOCUĞUNA KIRMIZI ET YEDİREMEYECEK
Yerli hayvancılığın sürdürülebilirliği kalmadı. Kırmızı ete ulaşmak daha da zorlaştı. Et fiyatları ithalata rağmen frenlenemiyor. Ramazan bayramına sayılı günler kala kırmızı ete ikinci kez zam geldi. Fakir fukaranın, garip gurebanın çocuklarına kırmızı et yedirmek için dört gözle beklediği bir bayram daha et yenilmeden geçecek.

Yerel seçimler sonrasında da et fiyatları yükselişini sürdürdü. Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin (UKON) haftalık yayınladığı 4 Nisan güncel kesim fiyatlarına göre dana ve kuzu kesim fiyatları sert bir şekilde yükseldi. 


Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin 4 Nisan 2024 tarihli kombine ve kesimhanelerden alınan haftalık raporuna göre, İç Anadolu Bölgesinde dana karkas etinin kilogram fiyatı 32 TL 70 kuruş, kuzu karkas etinin kilogram fiyatı ise 11 TL 40 kuruş arttı. Dana kesim fiyatı 324,04 TL’den 330,57 TL’ye, kuzu kesim fiyatı da 400,41 TL’den 401,59 TL’ye yükseldi.

TÜİK verilerinde, Mart ayında fiyatı en çok artan ürünlerde ilk sıralarda kuzu ve dana eti geldi. İstanbul kasaplarında bir kilo kıymanın fiyatı ilçeden ilçeye değişmekle beraber ortalama 600 liraya yükseldi. Mart ayı zam şampiyonları sıralamasında fiyatı yüzde 18,58 artan kuzu eti ikinci, fiyatı yüzde 14,65 artan dana eti üçüncü sırada geldi.

AKP'NİN İTHAL CANLI HAYVAN VE ET POLİTİKASI DUVARA TOSLADI
AKP iktidarının tarım ve hayvancılık politikası ise canlı hayvan ve et ithal ederek günü kurtarmak üzerine kurulu. Hükümet kalıcı çözümler geliştiremiyor.

Kırmızı et kriziyle ilgili, CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, girdi maaliyetlerinin düşmemesi, günden güne artması sebebiyle kırmızı etin kilosunun büyükşehirlerde 1000 liraya yükselebileceği uyarısı yaparak şunları söyledi:


"Girdi artışları besiciye, üreticiye para bırakmıyor. Üretici hayvanını kesime göndermek zorunda kalıyor ve azalan yerli hayvan yerine bu kez ithal hayvan getiriliyor. O da çözüm olmuyor. Besici kazanmıyor. Vatandaş et ve süt fiyatı arttıkça yanına varamıyor. Birileri bu işten de aracılık, ithalat yoluyla vurgun vuruyor."

Tarım Bakanlığı’nın kırmızı ette yaşanan sorunları çözümü adına ithalat ve destekleme konusunda izlediği politikalara rağmen et fiyatlarında şu ana kadar herhangi bir düşüş yaşanmadı.

Bölgelere göre güncel dana ve kuzu kesim fiyatları ise şu şekilde;

Ege Bölgesi: 367,50 TL/Kg  -  440,80 TL/Kg
Akdeniz Bölgesi: 363,00 TL/Kg   -   396,70 TL/Kg
Marmara Bölgesi: 367,50 TL/Kg  -   446,00 TL/Kg
İç Anadolu Bölgesi: 364,20 TL/Kg   - 413,00 L/Kg
Doğu Anadolu Bölgesi: 360,00 TL/Kg   -   382,50 TL/Kg
Güneydoğu Anadolu Bölgesi: 360,00 TL/Kg  -   411,70 TL/Kg
Karadeniz Bölgesi: 368,00 TL/Kg   - 416,70 TL/Kg

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.