BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 19 bin 453'e yükseldi

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı son 3 günde 653 artarak 19 bin 453'e çıktı. 

19 Aralık 2023
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 19 bin 453'e yükseldi

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Gazze Şeridi'ndeki sağlık yetkilileri, İsrail ordusunun Cibaliya bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 100 kişinin öldürüldüğünü, 20'den fazla kişinin yaralandığını belirtti.

Sağlık yetkilileri en az 100 kişinin de enkaz altında olduğunu kaydetti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra ise yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in 73 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail güçlerinin, geçen gün ve saatlerde Gazze'nin tüm bölgelerinde katliamlar işlediğini vurgulayan Kudra, saldırılarda 7 Ekim'den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısının en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere 19 bin 453'e, yaralıların sayısının da 52 bin 286'ya yükseldiğini belirtti.

Kudra, İsrail güçlerinin, bugün Şifa Hastanesi'nde katliam işlediğini ve yerinden edilmiş 26 kişinin ölmesine ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olduğunu, daha sonra hastanenin kapısı önünde sivil bir aracı hedef aldığını ve içindeki iki yaralının da hayatını kaybettiğini kaydetti.

İsrail ordusunun, hastanelere saldırı düzenleyerek ve sağlık çalışanlarını alıkoyarak Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki sağlık sistemini tasfiye etmeyi amaçladığına işaret eden Kudra, bunun burada yaşayan yaklaşık 800 bin kişinin "infaz" edilmesi anlamına geldiğini belirtti.

Gazze'nin kuzeyindeki binlerce yaralı, hasta, çocuk ve hamile kadının sağlık hizmeti alamadığını vurgulayan Kudra, uluslararası toplumun, hastanelerde işlenen bu suçlara sessiz kalarak aynı suçların Gazze'nin güneyinde de işlenmesine yeşil ışık yaktığını ve dün Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ne yapılan saldırının da bunu açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. 

Kudra, güneydeki hastanelerin ameliyathanelerinde aşırı yoğunluk yaşanması ve ağır yaralanmaları tedavi edecek imkanların olmaması nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiğini aktardı.

Sözcü Kudra ayrıca, İsrail güçlerinin, Şifa Hastanesi Genel Müdürü Muhammed Ebu Silmiyye, Kemal Advan Hastanesi Müdür Ahmed el-Kahlut ve El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed Muhenna başta olmak üzere 93 sağlık çalışanını insani olmayan koşullarda alıkoymaya devam ettiği bilgisini paylaştı.

İsrail'in saldırılarında 310 sağlık personelinin öldürüldüğünü, 22 hastanenin hizmet dışı kaldığını kaydeden Kudra, 5 bin yaralının tedavi için acilen yurt dışına çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.

Salgın hastalıkların yayılması, yetersiz beslenme, içme suyu ve kişisel hijyen eksikliği, sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle barınma merkezlerindeki durumun felaket boyutlarında olduğuna işaret eden Kudra, bu merkezlerde 350 bin bulaşıcı hastalık vakası tespit ettiklerini, gerçek sayının daha da yüksek olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

İsrail askerleri Batı Şeria'da ikisi çocuk 4 Filistinliyi öldürdü

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail ordusu, Faria Mülteci Kampı'na baskın düzenledi.

Baskın sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu Raşid Habib el-Ayidi (17), Hikmet Semir Muhammed Mulhim (24), Muhammed Semir Muhammed Mulhim (17) ve Yezzen el-Hatib (20) hayatını kaybetti.

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun baskın düzenlediği kampta askerler ile Filistinli silahlı gruplar arasında çatışma çıktığını, ordunun kampı kuşatma altına aldığını ve farklı noktalarına keskin nişancılar yerleştirdiğini aktardı.

İsrail ordusu Gazze'deki Şifa Hastanesi'ni bombaladı

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'nin cerrahi bölümünü savaş uçaklarıyla, hastane kapısını ve avlusunu ise tanklarla hedef aldı.

Saldırıda, son haftalarda Gazze'nin doğusundaki evlerinden kaçarak hastaneye sığınmak zorunda kalan Filistinlilerden onlarca ölü ve yaralı olduğu ifade edildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail'in hastaneleri ve sağlık merkezlerini hedef alması, Gazze'deki sağlık sektörünü tasfiye etme ve çökertme politikasının bir parçası." dedi.

Şifa Hastanesi'nin Gazze Şeridi'nin doğu ve kuzey bölgelerinden evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce kişiyi barındırdığına dikkati çeken Kudra, İsrail güçlerinin hastaneyi hedef alan bombardımanın avlu ve cerrahi binasında yoğunlaştığını, çok sayıda can kaybı ve yaralanmaya neden olduğunu aktardı.

İsrail güçleri, 4 Filistinliyi öldürdüğü Batı Şeria'daki El-Faria Mülteci Kampı'ndan çekildi

İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu ikisi çocuk 4 Filistinliyi öldürdüğü El-Faria Mülteci Kampı baskını yaklaşık iki saat sürdü. İsrail güçleri, kamptan tamamen çekildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre İsrail güçleri, kampa düzenlediği baskında 3 Filistinliyi gözaltına aldı.

Görgü tanıkları, İsrail ordusunun baskın düzenlediği kampta askerler ile Filistinli silahlı gruplar arasında çatışma çıktığını, ordunun kampı kuşatma altına aldığını ve çeşitli noktalarına keskin nişancılar yerleştirdiğini aktarmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun El-Faria Mülteci Kampı'nda açtığı ateş sonucu ikisi çocuk 4 Filistinliyi öldürdüğünü duyurmuştu.

Filistin Kızılayı da ekiplerinin müdahale ettiği 8 yaralıdan 4'ünün hayatını kaybettiğini, diğerlerinin durumunun ise "kritik" olduğunu açıklamıştı.

Filistin Kızılayı: Gazze'ye ulaştırılan yardım tırı sayısı 4 bin 300'ü geçti

Filistin Kızılayından yiyecek, su, insani yardım, tıbbi malzemeler ve ilaç taşıyan yardım tırlarına ilişkin yapılan açıklamada, "Filistin Kızılayı ekipleri, 21 Ekim’den 16 Aralık’a kadar Mısır Kızılayı'ndan Refah Sınır Kapısı üzerinden 4 bin 301 tırı teslim aldı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, gönderilen tırların 2 bin 746’sını Filistin Kızılayı'nın aldığı, 1555’ini de Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile diğer kuruluşlara teslim ettiği belirtildi.

Filistin Kızılayı'nın yardımları, ailelere, yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı sığınaklara ve sivil yerleşim yerlerine dağıttığı kaydedilen açıklamada, “insani ara” müddetinde de 310 tırın Gazze’nin kuzeyine gönderildiği ifade edildi.

İsrail ordusunun, 7 Ekim’de saldırılarını başlatmadan önce yıllarca abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne insani ve tıbbi ihtiyaçlar için günlük yaklaşık 600 yardım tırı gönderiliyordu.

Haaretz: İsrail'in Gazze'ye saldırıların başından itibaren alıkoyduğu çok sayıda Filistinli öldü

İsrail'in Haaretz gazetesinin haberine göre, Gazze Şeridi'nden alıkonulan ve Biru's Sebi yakınlarındaki bir gözaltı merkezinde haftalardır tutulan yüzlerce Filistinlinin birçoğu bu merkezde öldü.

Sayıları belirtilmeyen söz konusu Filistinlilerin ölüm nedeninin henüz netleşmediği aktarılan haberde, İsrail ordusunun bu kişileri "terörist" olarak nitelediği ve olayın soruşturma aşamasında olduğu kaydedildi.

Alıkonulan Filistinlilerin günün büyük bölümünde gözleri kapalı ve elleri kelepçeli şekilde çitlerle çevrili yerleşkelerde tutulduğu, gece boyunca ışıkların açık bırakıldığı belirtildi.

Farklı yaş gruplarından Filistinlilerin alıkonulduğu merkezin, Sde Teyman Üssü'nde yer aldığı ifade edildi.

Alıkonulma koşullarıyla ilgili olarak ise haberde, Filistinlilerin, her biri yaklaşık 200 kişi kapasiteli 3 hapishane kompleksinde tutulduğu, yere serilen ince yataklarda uyudukları, sınırlı hareket etmelerine ve yemek yemelerine izin veren prangalarla bağlı oldukları aktarıldı.

Haberde, İsrail ordusunun, kasım ayı boyunca Gazze Şeridi'nde 500'den fazla aktivisti alıkoyduğu, bu kişilerden yaklaşık 350'sinin Hamas, 120'sinin İslami Cihad üyesi olduğu ifade edildi.

Filistinli kurumlar, İsrail'in Gazze'de alıkoyduğu esirlerin akıbetlerinin açıklanmasını istiyor

İsrail'deki Haaretz gazetesinin, Gazze'de alıkonulan çok sayıda Filistinlinin, Birüsseba yakınlarındaki bir gözaltı merkezinde öldüğünü yazmasının ardından, Filistinli kurumlardan açıklama geldi.

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyeti tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, savaşın üzerinden 73 gün geçmesine rağmen İsrail'in Gazze'de alıkonulan kişilere yönelik zorla kaybetme suçunu işlemeye devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, "İsrail'in, alıkoyduğu ve akıbetini açıklamadığı Filistinli esirlere karşı daha fazla suç işlemek hedefiyle onlarla irtibatı kesip, zorla kaybetmeye çalıştığı" vurgulandı.

İsrail güçlerinin, kara harekatı sırasında yüzlerce kişiyi insanlık onuruna aykırı şekilde alıkoyduğuna dikkat çekilen açıklamada, bunun uluslararası hukukun açık bir ihlali ve suç olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Birleşmiş Milletler (BM) ve tüm uluslararası kuruluşlara, İsrail'e alıkoyduğu Filistinli esirlerin akıbetlerini açıklaması ve bu kişileri zorla kaybetmeye son vermesi için baskı uygulamaları çağrısında bulunuldu.

İsrail Gazze Şeridi'ndeki işgalini genişletmeye çalışırken yüzlerce kişiyi "çeşitli Filistinli örgütlere üye oldukları" gerekçesiyle alıkoymuştu.

İsrail'in Filistinli sivilleri sığınma merkezleri ve evlerinden çıkartarak yarı çıplak vaziyette alıkoyduğu görüntüler dünya çapında tepki çekerken İsrailli sosyal medya kullanıcıları bu kişilerin "teslim olan Hamas savaşçıları" olduğunu iddia etmişti.

Filistin direnişi, Gazze'deki İsrail güçlerine ağır darbeler indiriyor

Öte yandan, El-Kassam'ın, Telegram sayfasından yapılan açıklamada, Han Yunus'un doğusunda Siyonist askerlerle dolu bir askeri kamyonun anti-personel füzesiyle hedef alındığı, Han Yunus'un kuzeyine giren düşman kuvvetlerinin de havan toplarıyla vurulduğu belirtildi.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülenlerin sayısı 19 bin 453'e yükseldi http://v.aa.com.tr/3085363 

Askerleri taşıyan kamyona yapılan saldırı sonucunda, İsrail saflarında can kaybı ve yaralanmaların olduğu kaydedildi.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Beyt Lahiye’de İsrail askerlerine ait Hummer tipi bir cipin güdümlü tanksavar füzesi Kornet ile vurulduğuna dikkat çekilen açıklamada, aynı bölgenin bu kez doğusunda İsrail ordusundaki Merkava tipi tankın Tendom füzesiyle tahrip edildiği aktarıldı.

El-Kassam'dan yapılan başka bir açıklamada, yine Beyt Lahiye’de bir binada bulunan bir grup İsrail askerine yönelik anti-personel füzesiyle düzenlenen saldırı ve sonrasında yaşanan yüz yüze çatışmalarda, orada bulunan askerlerin tümünün öldürüldüğü ifade edildi.

D9 tipi askeri buldozerin Yasin 105 füzesiyle tahrip edildiğine işaret edilen açıklamada, Gazze çevresinde bulunan İsrail'in Kissufim askeri üssünün de bir dizi füzeyle bombalandığı bildirildi.

"İslami Cihad Hareketinin silahlı kanadı Kudüs Seriyyeleri de Han Yunus'taki İsrail güçlerini hedef almayı sürdürdüklerini açıkladı.

Kudüs Seriyyeleri, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Han Yunus kentinde İsrail askerlerinin yoğunlaştığı noktaları hedef aldığına ilişkin görüntüler yayınladı.

Açıklamada Han Yunus'un doğusunda piyade kuvvetlerine ait bir İsrail keşif uçağı olan EVO Max 4T'nin ele geçirildiği duyuruldu.

Kudüs Seriyyeleri ayrıca Gazze Şeridi çevresindeki Nahal Oz Yahudi yerleşim yerindeki askeri gruplara havan topları ve füzelerle saldırılar düzenlediklerini kaydetti.

İsrail, Gazze'deki çatışmalarda 2 askerinin daha öldürüldüğünü duyurdu

İsrail ordusu yaptığı yazılı açıklamada, "Givati" ​​adlı özel kuvvetler birliğinin komutanı Yüzbaşı Yarin Gahali’nin (22) Gazze’nin güneyinde, "Yahalom" adlı özel harekat birliğinin Komutanı Yüzbaşı Netanel Silberg’in (33) ise Gazze’nin kuzeyindeki çatışmalarda öldürüldüğünü duyurdu.

Açıklamada, bugün Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülen asker sayısının 7’ye yükseldiği belirtildi.

İsrail ordusunun Gazze’ye kara saldırılarına başladığı 27 Ekim’den bu yana öldürülen İsrail askeri sayısı 129'a yükseldi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.