BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ANLAŞMALI BOŞANMA

 

16 Ocak 2023
ANLAŞMALI BOŞANMA

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır? Anlaşmalı boşanma, eşlerin bir araya gelmek suretiyle evlilik birliğinin hâkim eliyle sona erdirilmesi talebinde bulunulmasıdır. Anlaşmalı boşanma TMK m. 166/3 hükmü ile sayılan genel boşanma sebepleri arasında bulunmaktadır. Söz konusu hükme göre eşler, ortak hayatın çekilmez hale geldiği hususunda mutabakat sağlamış ise anlaşmalı olarak boşanması mümkün olmaktadır.

Anlaşmalı boşanmanın sağlanması için aranan şartlar şöyle sıralanmaktadır:

  • Evlilik birliğinin resmi nikah tarihinden itibaren en az 1 yıl sürmüş olması
  • Eşlerin birlikte boşanma davası açması yahut birinin açmış olduğu davayı diğerinin kabul etmesi
  • Hâkimin tarafları duruşmada bizzat dinlemiş ve açık iradelerini almış olması
  • Tarafların üzerinde mutabakat sağladığı boşanma protokolünün hâkim tarafından uygun bulunması

Anlaşmalı boşanmak için eşler aralarında bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmış anlaşmalı boşanma protokolü ve anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlamak suretiyle anlaşmalı boşanma davasının açılması mümkün olmaktadır. Anlaşmalı boşanma protokolü, yazılı olabileceği gibi duruşmada yapılan sözlü bir beyanla da gerçekleşebilmektedir. Protokolün yazılı olarak hazırlandığı takdirde mahkemeye dava dilekçesi ile sunulması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası, davalının yerleşim yeri ya da eşlerin son 6 ay birlikte oturdukları yer mahkemesinde açılmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası genellikle tek celsede boşanma kararı verilmesi ile neticelenmektedir.  Anlaşmalı boşanmaya karar verilme aşamasında, protokol mahkeme tarafından tasdik edilmektedir. Ayrıca, protokol hükümleri mahkeme kararının hüküm kısmına aynen geçirilmektedir.

Anlaşmalı boşanma avukatı ücreti 2022 – 2023 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ ne göre asgari olarak 9.200 TL tutarında olmaktadır. Söz konusu tarifeye istinaden İstanbul Barosu tarafından yayınlanan tarifeye göre ise İstanbul içinde gerçekleşen anlaşmalı boşanma davaları bakımından ödenmesi gereken tutar 26.000 TL tutarında olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında mahkemeye ödenecek harçlar ise yaklaşık 750 TL tutarında olmaktadır.

Anlaşmalı boşanma davası sonucunda kadının evlenirken aldığı kocasının soy adını kullanmaya devam etmesi erkeğin rızasına bağlı bulunmaktadır. Davada tarafların soy adı ile ilgili anlaşmaya varması halinde bu husus protokole yazılmak suretiyle taraflara onaylatılmaktadır. Bu şekilde mahkeme kararı haline getirilen protokol hükmü, nüfus müdürlükleri tarafından aynen uygulanmalıdır.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.