BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

CHP ilçe Başkanlığından Kırsal Mah. uygulamasına tepki.

CUMHURİYET HALK PARTİSİ SEYDİŞEHİR İLÇE BAŞKANLIĞI’NIN KIRSAL MAHALLE TESPİTİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI  

18 Aralık 2021
 CHP ilçe Başkanlığından Kırsal Mah. uygulamasına tepki.

CHP Seydişehir İlçe Başkanı Orhan Özel; Seydişehir de ki eski köy ve Beldelerin Kırsal Mahalleye dönüştürülmesi ile ilgili Konya Büyük Şehir Belediyesinin haksız, hukuksuz ve bir dayanağı olmayan, kararı ile ilgili; tepkisini gösterdi. 

Özel, basın açıklamasında şu ifadelerde bulundu; Sayın Seydişehir halkı; şimdi birçoğunuz, ülke ekonomik zorluklar içinde kıvranıp, adeta yanıyorken bu konuda nereden çıktı diyebilirsiniz. Bu konuyu açıklamaya ve yapılan haksız uygulamayı izah etmeye çalışacağım. Şöyle ki; 

AKP tek adam iktidarı her konuda yaptığı gibi, köylerde, beldelerde yaşayanların fikrini almadan ani bir kararla, Büyük şehir sınırlarındaki tüm köy ve beldeleri 2014 yılından itibaren İlçe belediyelerinin birer mahallesi konumuna getirdi. Bu durum zaman içerisinde, uygulamada o derece zorluklar yarattı ki adeta üretim ve tarım bitme noktasına geldi. Düşünsenize Alaylar 1 Mahallesi ile Dikilitaş veya Yaylacık aynı kanun ve yönetmeliklerle yönetilme konuma getirildi.  

Bunu gören Hükümet 10 Temmuz 218 tarihinde; 1 Nisan 2004 tarih ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanununun ek 3 ncü maddesine istinaden bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayınlayarak eski köy ve beldelerin ‘’KIRSAL MAHALLE’’ ye dönüşmesi imkânını verdi. Bununla ilgili yönetmeliği de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 15 Nisan 221 tarihinde 31455 sayılı resmi gazetede yayımladı. Bu yönetmeliği gördükten sonra CHP Seydişehir Meclis üyelerimizin öncülüğünde girişimlerimiz başladı ve eski 31 köy ve 8 belde Mahalle Muhtarlarının talebi, Seydişehir meclisinde oy birliği ile kabul edildi. Bu kararın yasa gereği 3 ay içerisinde Büyük şehir Belediyesinde sonuçlanması gerekirken, yaklaşık 6 ay sonra Konya Büyük Şehir Belediyesince hak, hukuk ve eşitlik ilkesine hiç sığmayacak şekilde oldukça kaba bir yaklaşımla eski köyler Kırsal Mahalle olarak kabul edilirken; hiçbir gerekçe göstermeden 8 beldemiz kabul görmemiştir. Sayın Seydişehir halkı; Bunun anlamı şudur. 

  • Biz Seydişehir Belediye Meclisini tanımıyoruz ve onun verdiği kararı hiçe sayıyoruz. 
  • Biz Büyükşehir olarak gelirimizin azalmasını, Seydişehir köylüsünün bu olaydan kazançlı çıkmasını istemiyoruz. 

Büyükşehirim bu kararı ile Ortakaraören, Taraşcı, Kesecik, Akçalar, Gevrekli, Çavuş, Bostan dere ve Ketenli beldelerimiz, aşağıda belirteceğimiz haklardan yararlanamayacak. Yani Gök Hüyük yâda Kumluca’nın kullandığı hakkı Karaviran yada Kesecik. yada Boyalı veya Irmaklının  kullandığı hakları Gevrekli yada Bostan dere kullanamayacak. Bu durum Köylerimiz arasında gereksiz bir dengesizlik yaratmıştır. Hâlbuki kanunda böyle bir durum olmadığı gibi Büyükşehirde bir gerekçe gösterememiştir. 

Bu yönetmeliğin getirdiği hakları aynen kopyalıyorum. 

Muafiyetler, İndirimler ve Süreler 

Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alanlara tanınan muafiyetler 

MADDE 9 – (1) Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; 

a) Gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler emlak vergisinden, 

b) 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlardan, 

muaftır. 

Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alanlara tanınan indirimler 

MADDE 10 – (1) Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; 

a) Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi 50, 

b) 2464 sayılı Kanun uyarınca alınması gereken vergi, harç (bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar hariç) ve harcamalara katılma payları 50, 

indirimli uygulanır. 

(2) Bu yerlerde, içme ve kullanma suları için alınacak ücret; işyerleri için belirlenmiş olan en düşük tarifenin 50’sini, konutlar için belirlenmiş olan en düşük tarifenin 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenir. 

Görüldüğü gibi Eski beldeler her türlü vergiyi verirken, suyu da 4 kat pahalı içiyor. Diğer hakları ve kayıpları hiç saymıyorum. Bu arada önemli bir ayrıntı vereyim ki eski köyler zaten 2024 yılına kadar bu hakların büyük kısmına sahiptir. 

Sonuç olarak: Konya Büyük şehir belediyesi uyanıklık yapmış, köylerin mevcut haklarını yeni verir gibi yaparak 8 eski beldemize ayrımcılık yapmıştır. Bu şekilde komşu köyler arası haksızlığa neden olduğu gibi, Cumhurbaşkanının kararnamesi ve talebini de yok saymıştır. Seydişehir CHP İlçe Başkanlığı olarak Zaten zor şartlarda üretmeye ve yaşamaya çalışan Çiftçimizin ve Köylümüzün en doğal hakkı olan Kırsal yerleşim ve mahalle hakkının verilmesini, Seydişehir Belediyesi ve değerli meclis üyelerinin de kararlarının arkasında durmasını talep ediyoruz. CHP iktidarında köylerin ve beldelerin bütün eski haklarının geri verileceğinin ve bu  Konuyu en üst mecralara taşıyacağımızın da bilinmesini isteriz. Kamuoyuna Saygı ile duyurulur. 

 

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.