banner176

banner174

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Özgür Özel: Millet tasarruf edecekse, vekiller de etmeli

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'deki ekonomik sıkıntılara ve yüksek ilaç fiyatlarına dikkat çekti. Özel, milletvekillerinin de tasarruf tedbirlerine uyması gerektiğini vurguladı. 

14 Mayıs 2024
Özgür Özel: Millet tasarruf edecekse, vekiller de etmeli

İlaç Fiyatlarının Yüksekliği ve Sağlık Harcamaları

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerçekleştirilen grup toplantısında konuştu. Özel, Türkiye'de ilaç fiyatlarının yüksek olduğunu ve vatandaşların bu fiyatları karşılamada zorlandığını belirtti. TÜİK verilerine göre Türkiye'nin sağlık harcamalarının OECD ülkeleri arasında en düşük seviyede olduğunu ifade eden Özel, şunları söyledi:

"Euro 35 lira olmuşken ilaçta 17 lira olarak kabul etmek, her türlü kesintiyi yapmak bakın nelere mal oluyor. Geri ödeme kapsamında yer alan ilaçlarda kısıtlamaya gidiliyor. Firmalar yeni icat edilmiş ilaçları Türkiye'ye getirmek istemiyorlar. Geri ödeme listesine girmek istemiyorlar. Dünya yeni ilaçlardan yararlanıyor, biz birçok ilaçtan yararlanamıyoruz."

Engelliler İçin Kamu Reformu

Engelliler Haftası'na da değinen Özel, engellilerin bir gün değil, her gün hatırlanması gerektiğini söyledi. Özel, engellilerin toplumda dezavantajlı grup olmaktan çıkarılması gerektiğini belirterek şu öneriyi sundu:

"Biz engellileri bir dezavantajlı grup olmaktan çıkarıp bu toplumda herkesle birlikte aynı hakları kullanabilmek için bütün engellerin önlerinden kaldırıldığı yeni bir kamu reformu, kamusal düzenleme öneriyoruz."

Tasarruf Tedbirleri ve Meclis

Yeni tasarruf genelgesi hakkında konuşan Özel, Cumhurbaşkanlığı harcamalarının genelge dışında tutulmadığını ancak Meclisin bu genelge dışında kaldığını belirtti. Özel, bu konuda Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Millete 'kemer sık' denirken milletin vekilleri tasarrufun dışında kalmasınlar. Meclis tasarruf genelgesi dışında değildir. Kendi genelgemizi hızla hazırlamalıyız. Yürütmenin ortaya koyduğundan çok daha kapsamlı bir tasarruf genelgesi için Cumhuriyet Halk Partisi olarak bütün gruplara ve Meclis Başkanına çağrıda bulunuyoruz."

Vergide Adalet

Vergi adaleti konusuna da değinen Özel, Türkiye'de vergi sisteminin adaletsiz olduğunu savundu. Özel, mevcut vergi yapısının dolaylı vergilere dayandığını ve bu durumun adaletsiz olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Türkiye'de 100 lira vergi toplanıyor. Bunun 65 lirası dolaylı vergi. Yani mazottan, doğal gazdan, sudan, elektrikten, ekmekten, sütten, bulgurdan, çikolatadan, sakızdan yüzde 65. Bu nasıl bir adaletsizlik biliyor musunuz? Vergi çok kazanandan çok, az kazanandan az, hiç kazanmayandan hiç alınmaz."

Özel, açıklanan tasarruf genelgesinde vergide adalet sağlanması gerektiğine vurgu yaparak, vergi sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.