banner164

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

واترك البحر رهوا انهم جند 
 مغرقون
"Denizde açılan yolu olduğu gibi bırak, onlar boğulmaya mahkum bir ordudur"
Duhân Suresi: 24.Ayet
Hz. Musa ordusuyla denizi geçince değneğini vurup denizin kapanmasını dolayısıyla Firavunun ordusu ile arasında engel olmasını istedi ama Yüce Allah yukarıdaki ayette buyurduğu gibi denizde açılan yolu olduğu gibi bırakmasını söyledi zira firavun da ordusuyla oradan geçecek ve ordusu ile boğulacaktır nitekim öyle de oldu.

وللامور مواقيت مقدرة
وكل امر له حد وميزان 
Ve lilumûri mevêkîtün mukadderetün,ve küllü emrin lehû haddün ve mîzênün.
Bir işin olması oluşup olgunlaşması vücuda gelmesi ve sonuçlanması için o iş için takdir edilen bir vakit ve saat vardır vakti ve saati gelmeyince olmuyor ayrıca her işin de bir haddi hududu ölçüsü vardır bazen birbirine benzeyen iki şeyin arasında çok farklar olabiliyor buna dikkat etmek ve işler birbirine karıştırmamak gerekiyor nitekim 
الاشياء مرهونه باوقاتها 
El eşyêü merhûnetün bi evkâtihe.
kaidesi meşhurdur ve anlamı şudur: İşler zamanına vaktine bağlıdır vakti gelirse olur vakti gelmezse olmaz hatta bir insan bazen bir iş olsun diye zorlar ve mutlaka bu iş olacak diye diretir ama sonra ortaya çıkan sonuç onu üzer,onun dediği değil Yüce Allah'ın dediği ve dilediği olur. Bir iş olmasın diye zorlar ama takdirde olacaksa olur. Kulun istediği şey yerine gelmezse bile kul sevinmelidir demek ki Yüce Allah böyle uygun buldu benim maslahatım için uygun  olan budur demelidir, ubudiyet de zaten  bunu gerektirir.                           Olup biten ve henüz bitmeyen olaylara bu zâviyeden bakılsa iyi olur.

Bütün dünya özellikle İslam dünyası haklının,
mazlumun mağdurun ve hakları gasbedilenin yanında, haksızın, zalimin ğadredenin gasbedenin karşısında dimdik durup adaleti sağlamadıkça gerçek huzur olmaz.Bu doğrudur,bir doğru daha var o da şudur: Yüce Allah'ın planı tıkır tıkır işliyor.Zira Yüce Allah unutmaz, yanılmaz karıştırmaz, zulmü zatına da kullarına da haram kılmış,adaleti emretmiştir dolayısıyla er - geç zalimleri perçemlerinden yakalar ve: " Zalimler neye nasıl dönüşeceklerini yakında göreceklerdir.".                    Şu'arâ Suresi 227.Ayet

Allah'ım bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi zulmekten zulme uğramaktan,zelil olmaktan başkasını zillete sürüklemekten ayaklarımızın kaymasından başkalarının ayağını kaydırmaktan cahillik yapmaktan ve bize karşı cahillik yapılmasından sana sığınıyoruz sen bizleri koru ve hıfzeyle Ya rabbi! Amin.

Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 

7 Mayıs 2024 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.