BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


عن معقل بن يسار,قال رسول  الله صلى الله عليه وسلم: العبادة فى الهرج كهجرة إلى. 
El ibêdetü fil herci,
kehicretin ileyye.
Müslim Hadis no: 2948

İşlerin karıştığı (belirsizliğin hüküm sürdüğü) fitne günlerinde (zamanında) yapılan ibadet, bana 
yapılan hicret gibidir( fazileti ve sevabı itibariyle).

İslâm'ın ilk yıllarında müslümanlar küfür diyarından ve küfür ehlinden iman diyarına ve iman ehline hicret ederdi, fitne zamanında da mü'minin kargaşadan,fitne  ve fesattan ayrılıp ibadete yönelmesi sevap ve ecir itibariyle Rasülullah'a (Rasülullah ile) yapılan hicret gibidir,zira insanlar-pek azı hariç-fitne zamanı dehşete kapılıp ibadeti ihmal etmeleri sebebiyle tam böyle bir zamanda vaktini ibadete ayıran kişi tabir caizse altın vuruş yapmış ve bahse konu olan hicret sevabını almış olur.

imtihanlar çok çeşitlidir, bunlardan biri fitnelerle imtihan ve iptiladır böyle bir zamanda insanın iradesi, azmi,sebat ve kararlılığı daha iyi ortaya çıkar.

Yüce Allah ezelden ebede her şeyi bilir kimin imtihanda karlı kimin zararlı çıkacağını en iyi bilendir,fakat ortaya çıksın için hikmeti gereği istediği kişiye istediği zaman istediği fiiller ve amellerle imtihan verir.
عند الامتحان يكرم المرء أو يهان
İndel imtihanı yukram ül mar'u ev yuhênü
İmtihan zamanı gelince,kimin İzzet ve ikram göreceği, kimin değer ve irtifâ kaybedeceği belli olur.
Halk arasında meşhur olan şu söz de doğrudur, imtihanda kişi, ya vezir olur ya  da rezil olur.

Allah'ım! Her sınav ve imtihanda bizleri muvaffak eyle, bizleri izzet ve ikram gören akyüz ile imtihanı verenlerden eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

20 Ekim 2023 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.