BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İnsanoğlu uyansın,
kendine gelsin gafletten kurtulsun ve ahireti için lazım olanı işlesin diye
zaman onun etrafında haykırarak dönüp dolaşıyor.

Bir mü'min bu gün ve geceleri idrak ederse dolu dolu bir şekilde geçirmelidir,zira seneye sağ kalır mı, ölür mü sağ kalsa bile bu gün ve geceleri ihyâ etmeye mecali kalır mı,kalmaz mı belli değildir.

Hayatın fırsatları çok gibi görünsede  hızlı bir şekilde geçip gidiyor,eğer Yüce Allah nasib ederse ve bir mü'min sağlık ve afiyet içinde Zilhicce'nin ilk on günü ve gecelerine ulaşırsa dikkat edilmesi uygun olan hususlardan  bir kaçını arzedelim.

1)-İlk dokuz günü oruç tutabilir,dokuzuncu gün zaten Arefedir ve arefe gününün orucu ise iki yılın(arefe'den bir yıl önce ve bir yıl sonra) günahlarını silip süpürür, küçük günahları kesin siler, büyük günahları da siler diğen âlimler de vardır ve bu alimler diyorlar ki:Allah Rasülu "Arefe günü orucu iki yılın günahlarını tekfir etmesini Allah'dan diliyorum" buyurunca küçük günah veya büyük günah diye ayırmamıştır. 
Tekfir (yani günahların örtülmesi) ya iki yılın günahlarının bağışlanması,veya geçen yılın günahlarının bağışlanması ile gelecek yılda da günaha girmenin yüce Allah tarafından engellenmesi manasına gelir.
Kurban bayramı öncesi bu dokuz günün içinde iki tane pazartesi ve bir tane de perşembe vardır ve bu günlerde zaten oruç tutmak sünnet'tir, bu günlerin Zilhicce'nin ilk on günü içinde olmasının  ayrı bir önemi vardır,ayrıca
"Kim bir gün Allah yolunda oruç tutarsa Allah onun yüzünü (onu) cehennemden yetmiş mevsim(yıl) uzaklaştırır.
Buhari hadis no:2840

2)-Zilhicce'nin ilk on gecesi ve gündüzü içinde salih ameller tekbir tehlil,hamd ile beraber diğer iyilikler elbette yapılabilir ve sadakalar verilebilir,hele hele hele bu günlerde teheccüd, kuşluk ile evvâbîn namazları ihmal edilmez.

3)-Farzların dışında her çeşit tatavvu' ve nafileler, dua,istiğfar, tövbe, Kur'an-ı kerim tilaveti, tefekkür ve Kur'an'ı Kerim'i tedebbür elbette önemlidir.
Said b Cübeyr r.a Zilhicce'nin ilk on günü girince geceyi ihya etmek için aile efrâdına : Gece ışığı söndürmeyin  derdi.
Meşhur âlimlerden İbn-ü Sîrîn Zilhicce'nin ilk dokuz gününde oruç tutardı.

4)- "Allah'ın indinde ( hükmünde) ayların sayısı on ikidir, bunlardan dördü haram aylardır,bu aylarda kendinize zülmetmeyin"
buyurulmuştur.
Tevbe Suresi:36.Ayet

Haram aylar,(hürmet edilmeye layık,haddi aşmamak ve hududu korumak gereken aylar) Zilka'de, Zilhicce, Muharrem ve Receb aylarıdır.
Bu on iki ayda veya özellikle bu dört ayda kendinize zülmetmeyin.
Zülmetmeyin demek yani taatları terkedip ma'siyetleri işlemeyin zira bu aylarda işlenen günahlar başka zaman işlenen günahlar'dan  ceza yönünden daha vahim olabilir demektir.
Bu Ayet-i kerime'ye göre haram aylardan biri olan Zilhicce'nin tüm günleri ama özellikle ilk on gününde iyiliklere- iyilikleri artırmak suretiyle - dört elle sarılmak gerekirken, şayet daha önce dört elle sarıldığımız günah veya yanlışlık varsa, bırakmamız elzemdir.

Yüce Allah'ın bu gün ve geceleri, bu kazançlı mevsimi son kılmamasını, gelecek yıllarda da sağlık ve afiyet içinde tekrar nasib etmesini, nice verimli mevsimlere, bayramlara, ümmetin birlik ve beraberlik içinde en üstün ve güçlü olacağı günlere, Kur'an ve sünnetin dünyada, özellikle İslam dünyasında ve müslümanlar arasında tatbik edileceği  günlere mevsimlere vesile kılmasını diliyorum.

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi Allah'tan razı olan ve Allah'ın razı olduğu kullarından eylesin.Âmîn.

Ahmet Özkan
Emekli Müftü

15 Haziran 2023 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.