BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

والفجر وليال عشر
Yemin olsun Sabah aydınlığına ve on geceye;
Fecr Suresi: 1,2 Ayetler.

Bu sene Zilhicce ayı 19 Haziran Pazartes günü başlıyor,haram aylardan biri,Hac ayı,haccı ekber günü,eyyâm-ı ma'lumat ve eyyam-ı ma'dudât'ı
sinesinde barındırır Zilhicce ayı.

Haram aylar:Zil ka'de,Zil hicce, Muharrem ve Receb.
Hac ayları:Şevvâl,Zil ka'de,Zil hicce'nin ilk on günü.
Haccı ekber:Kurban Bayramı günü
Eyyâ-mı ma'lûmât: Zilhicce'nin ilk on günü (19/06 -28 /06 arası)
Eyyâm-ı ma'dûdât:Teşrîk günleri,teşrîk günleri de, kurban bayramı'nın ikinci, üçüncü ve dördüncü günleridir.
Not:Teşrik tekbirleri ise Arefe günü sabah namazıyla başlar, Bayram'ın dördüncü gününün ikindi namazına kadar tam yirmi üç (23) vakit devam eder.

"Yemin olsun sabah'ın aydınlığına,on geceye.
Burada Fecr Kurban Bayramı günü fecridir,
On gece ise, Zilhicce'nin ilk on geçmesidir gecesidir,,Ramazan'ın son on gecesi diyen müfessir ve âlimler de vardır.
Ramazan'ın son on gecesi,Zilhicce'in ilk on gecesinden daha faziletlidir,çünkü o gecelerde kadir gecesi var ve üstünlüğü tartışılmaz, Zilhicce'nin ilk on günü ise,Ramazan'ın son  gününden faziletlidir çünkü bu günlerde Arefe günü var ve Arefe gününün fazileti tartışılmaz.

Buhari'nin sahihinde bir Hadis-i şerifte O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz şöyle buyurmuştur:(özet olarak):"Yüce Allah'ın en çok sevdiği salih ameller  Zilhicce'nin ilk on günü yapılan salih amellerdir, başka günlerde yapılan salih ameller bu seviyeye ulaşamaz,Ashab soruyor: Bu on günde yapılan Salih ameller cihad'tan da mı üstün? Rasülullah: Evet cihad'tan da üstün, ancak biri cihada kendisi malı ile çıkmış kendisi de malı da dönmemiş ise o ayrı .
Buhari Hadis no: 969 .

Ahmet b Hanbel'in müsnedinde de "Zilhicce'nin ilk on gününde Elhamdulillah'ı, Allahu Ekber'i,lâilâhe illallah'ı çok söyleyin' buyurmuştur.

Gidebilenler hacca gidince,hac günleri olan Zilhicce günlerinde ümmetin bütün fertleri o iklimi yaşasın ve istifade etsin için bu on günün gündüzlerini ve gecelerini ihya teşvik ediliyor.

Kısa olarak değindiğimiz bu mübarek günlerde yapılması teşvik ve terğib edilen ameller ile ilgili mâlumatı sunmaya devam edeceğimizi beyan ederek, üns nefahatını solukladığımız Zilhicce ayı'nın bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize, Ümmet-i Muhammed'e, ülkemize hayırlara, bereketlere, birlik ve beraberlik içinde bir kurban bayramına ve bu sene ile seneye nasibi olanlar için bir Hacc-ı ekber'e vesile kılmasını yüce Allah'dan niyaz ediyorum.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

14 Haziran 2033 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.