BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اسلم تسلم
Eslim teslem.
Teslim ol kurtulursun.

Hayatta vukû bulan acılar, zorluklar üzüntüler, geçmişi kabullenmmemekten kaynaklanıyor, vukû
bulan korkular tedirginlikler ürpertiler geleceği kabullenmemekten kaynaklanıyor.

Yok olmaktan korkmak, usanmak ve ruhî bunalım içinde olmak mevcudu kabullenmemekten kaynaklanıyor.
Bütün bunların çaresi ve ilacı, kabullenmek kabul etmek ve (Yüce Allaha, kaza ve kadere) teslim olmak ve gerektiği gibi sebeblere sarılmaktır.

Yüce Allah bu hususta bir iki Âyet -i Kerimede şöyle buyurmaktadır :
" Bilakis kim iyi niyet ve davranış sahibi olarak kendini Allah'a teslim ederse rabbinin katında onun mükafatı vardır. Õylelerine korku yoktur onlar üzülmeyecekler  de" 
Bakara Suresi :112.Ayet
"Her kim kendini iyiliğe adayarak özünü Allah'a teslim ederse sağlam kulpa yapışmıştır demektir, işlerin sonu Allah'a varır." 
Lokman Suresi :22. Ayet.

Mesela İnsanoğlu yüzüne bir kapı kapandığı zaman üzülür,halbuki bütün kapılar ve bu kapıların anahtarları kapıların ardındaki hazineler yerde ve gökte herşey Yüce Allah'ın tasarrufundadır,

Bunu böyle bilen ve inanan bir mü'min ya hiç üzülmez veya kısa vadeli üzülürse de bu gerçeklerle kendini teselli eder.
ولاتحزن اذا ما سد باب
فان الله يفتح الف باب
Ve lê tehzen ize mê südde bêbün  feinnellâhe yeftehu elfe bêbin.
Bir kapı kapandığı zaman üzülme Yüce Allah her şeye kadir olarak bin kapı açar (ve istediği zaman nice nice kapılar açabilir)

Ayrıca geçmişi geleceği ve şimdiki hali kabullenmemek bir mümin için çok ciddi sıkıntılara ve hayatın cendereye dönüşmesine sebep olur, buna meydan vermemek için yüce Allah'a, kaza ve kaderine boyun eğmek kalben teslim olmak ve yine gerektiği zaman sebeplere sarılmaktan başka çare yoktur.

Sahih-i Müslimde geçen ve şartlarına uygun sahih bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır : 
"Yüce Allah kuluna verdiği şeylerle onu imtihana çeker, kim Yüce Allah'ın kendisine verdiği ve taksim ettiği şeye razı olursa, Allah o şeye bereket verir ve o kulun üzerindeki nimetini arttırır, kim de Yüce Allah'ın kendisine taksim ve takdir ettiğine razı olmazsa bu onun için bereketli olmaz"
Es silsilet us sahîha : 1658.

Allah'ım! Bizleri ve bütün müminleri sana, meleklerine kitaplarına peygamberlerine kaza ve kadere ahirete  Rasulullah efendimizin getirdiği bütün mesajlara kesin  ve samimi iman eden kulların cümlesine ilhak eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

22 Mayıs 2023 P.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.