BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

الشباب والشيب
Eşşebêbu veşşeybu.
Gençlik ve ihtiyarlık.

ولى الشباب بما احببت من منح
والشيب وافى بما ابغضت من محن
Velleşşebêbu bimê ehbebtü min minehin,
Veşşeybu vêfê bimê ebğadtü min mihenin.

(Bir zamanlar sahib  olduğum) gençlik, sevdiğim nimetlerle güzel hasletlerle sırtını bana döndü gitti.
(Yaşlandığımın habercisi ve saçlarımı beyaza çeviren) ihtiyarlık ise, buğzedib
sevmediğim hasletler ve zorluklarla bana hakim olup adetâ beni esir aldı ( ve bir türlü gitmiyor.)

Yaşayan her insan, er veya geç belli bir yaştan sonra saçı ve sakalı ağaracak, gözleri zaafa uğrayacak,belki de beli bükülecek ve gençlikten sonra yaşlananacaktır.

Beş şey gelmeden önce
kıymeti bilinmesi gereken beş şeyden biri de gençliktir.
"İhtiyarlık gelmeden gençliğin kıymetini bil"
Hâkim Hadis no: 7846
fermanı buna delildir.
Yaşaması mukadder olan insanın gençliği, bir gün taşıdığı güzelliklerle yerini zor ve sıkıntılı bir süreç olan ihtiyarliğa terkedecek ve o giden gençlik bir daha geri gelmeyecektir.

Büyük imamlardan Abdullah b Mübarek şöyle diyor: Gençliğim elimden çıktıktan sonra onu çağırdım, sesim yankı yaparak bana döndü ama gençliğim bir dah dönmedi.
Saçları ağaran beli bükülen gözleri çukura düşen, yüzü bir miktar buruşmuş yaşlı bir kadın bir gün aynaya bakıyor ve  şöyle diyor: Eski aynalar daha güzeldi,beni daha genç gösteriyordu.
Not: Mü'mine bir kadın yaşlanınca böyle olsa da, imanın nuru ile yüzü nurânî bir hal alır ve başka bir güzelliğe ve heybete bürünür.

Allah'ım! Bizleri ve  bütün mümin kardeşlerimizi ihtiyarlık gelmeden gençliğin kıymetini bilen, gençliğini ve diğer imkanlarını ahirete azık toplama konusunda, hayır hasenat iyilik yapma konusunda seferber eden bahtiyar kullarından eyle.Amin

Ahmet Özkan
Emekli Müftü

17 Mayıs 2023 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.