BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ومن ينفق الساعات فى جمع ماله
مخافة فقر فالذي يفعله الفقر
Ve men yunfik is sââti fi cem'i mêlihi,mehâfete fekrin fellezi yef'aluhul fakru
Kim ki fakirlik korkusuyla saatlerini( vaktini) mal (mülk) biriktirmek için harcıyorsa,bu yaptığı şey fakirliğin ta kendisidir.

Mal biriktirip daha çok kazanmak niye fakirlik oluyor?
Çünkü Nakit kazanmak
(özellikle şübheli veya haramdan birikiyorsa,
niye fazla biriktirdiğini bilmiyorsa, kazanırken başkalarının hakkını ihlal ediyorsa işte bunun) için 
Vakit harcıyor,ibadete tâate, doğru dürüst  bir namaz kılmaya, ailesi ve çocukları ile oturup hasbi hal yapmaya zaman bile bulamıyor.
Vakit nakitten de çok daha kıymetli olduğundan en büyük sermaye olan zamanını tüketiyor ve farkında olmadan asıl fakirliği yaşıyor.
Olsa da nakd-i kesîri mevcûd,
Yine onlar fukarâdan ma'dud.
Onların çokça paraları olsa da,yine de fakirlerden  sayılırlar.

Mü'min akıllı temkinli ve tedbirli olmalı,nakit biriktireyim derken nakitten çok daha fazla kıymetli olan vaktini faidesiz şeylerle uğraşarak tüketmemelidir.

Nakit tükenirse vakit çok işe yarar ama,vakit tükenirse nakit'in zamanı uzatması durdurması veya geri getirmesi mümkün değildir.
Çalışmaya ve helal kazanmaya çok değer veren islamın, zamanı değerlendirmeye,boş geçirmemeye ahiret azığı toplamaya ve biriktirmeye ne kadar değer verdiğini de bilmek ve orta yolu izlemek akıllı temkinli tedbirli ahiret yolcusu için kaçınılmazdır.

Tekrardan şu hakikate deyinelim! Nakit tükendiği zaman vakit varsa nakdin telafisi mümkündür ama, vakit tükendiğinde nakit olsa bile vaktin uzaması durdurulması ve geri getirilmesi anlamındaki telafisi mümkün değildir.

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi vaktini ve nakdini dünya ve ahirette işine yarayacak ve ahiret azığı  birktirmek için en hayırlı olan şeylere harcayan müminlerden eylesin Amin 

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

28 Nisan 2023 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.