BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


   ارض الناس بالخسار
من باع الدين بالدينار

Ardannêsi bil hasâr,men bâ'edîyne biddînar.

İnsanların içinde zarara en çok razı olan kimse, dinini dinara,(dirheme , paraya,pula ve dünya menfaatine) satan kimsedir,bu aynı zamanda insanların en kaltesiz olanıdır.

Tasavvuf büyüklerinden birisinin bu hususta güzel bir sözü var:
الراضي بالضرر لا يستحق النظر
Errâdî biddarar lê yestehikk ün nazar.
Zarara razı olan kişi,
nazarı ( iltifatı) hakketmez.

O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimizin bu konuda bir hadisi de şöyledir: "kıyamet yaklaşırken gecenin kesif karanlığı gibi fitneler olacaktır, kişi mü'min sabahlayıp  gayri müslim akşamlayacak,
mü'min akşamlayıp,gayri müslim sabahlayacaktır, dinini pek cüz'î bir dünyalık ve menfaate satacaktır." Heysemi,Mecme üz Zevâid 7/ 312

Hz Õmer r.a Ahnef b.Kays'e sorar: İnsanların en düşüğü ve kalitesizi kimdir? Ahnef: Dinini dünyasına satandır dedi.Bunun üzerine Hz.Ömer r.a şöyle buyurdu: Sana bundan da daha düşük ve kalitesiz olan kimseyi söyleyeyim: Dinini başkasının dünyasına satan ve değiştirendir.

Bir kişi,bir menfaat elde etmek için yalan söylerse,veya yalancı şahitlik yaparsa bu kişi bu konuda dünyayı ve dünya menfaatini dine tercih etmiş olur, fakat kişi, başkasının menfaati için yalan söyler ve mesela başkası için yalancı şahitlik yaparsa bu takdirde dinini başkasının dünyasına satmış olur.

Bahsedilen ve zemmedilen dünya sevgisi bu değilse nedir o zaman? Hayır hayır bu dünya sevgisinin tâ kendisidir ve bu hastalık ciddi bir hastalıktır,dikkat edilmez ve tedbir alınmazsa,tedavi edilmezse insanı dünya sarhoşu yapar.

Dünya sevgisi kalbe girince, ancak ölümle biten bir meşguliyet, göz önünden hiç gitmeyen ve asla zenginlik yüzü görmeyen bir fakirlik, sonu gelmeyen uzun yaşama arzusu insana musallat olur.

Böyle bir insan ben de yaşıyorum,mutluyum,
huzurluyum,diyebilir mi,dese kim inanır? Hiç kimse.

En büyük hedefi ve hülyası dünya olan kişi,
ne kadar varlıklı olursa fakirliği iki kaşı arasından gitmez,işi dağınıktır dünya yorgunu,vurgunu mağduru ve zebunudur.
Dünya esiri ve mağduru olmak,Rahmanın kuluna yakışmaz.

Ey yüce Allah! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi senin kitabına, Rasülullah'ın parlak sünnetine ve aydınlık yoluna uymayan
ne varsa kalbinden söküp atma çabası ve gayreti içinde olan kullarından eyle.Âmin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

27 Nisan 2023 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.