BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Rasulullah Efendimizin duası bereketi ile Şabanı ve Receb'i bize mübarek kılan, yine Rasulullah Efendimizin duası bereketi ile bizi Ramazan'a ulaştırıp kavuşturan yüce Allah'a sonsuz hamd ü senalar olsun. Rasulullah Efendimize Âline ve Ashabına salat ve selam olsun.

ليس العيد لمن لبس الجديد
بل العيد لمن طاعته تزيد
Leysel îydu limen lebis el cedîd bel il îydu
limen tâ'atuhu tezîd.
Bayram sadece yeni elbise giyenlerin Bayramı değil, bilakis Bayram ( gitgide) tâat u ibadeti artanların bayramıdır.

ليس العيد لمن ركب المطايا
بل العيد لمن ترك الخطايا
Leysel îydu limen rakib el matâyâ,bel il îydu limen terak el hatâyâ.
Bayram sadece fahir ve pahalı binitlere, lüks arabalara binenlerin Bayramı değil, Bayram hataları, günah ve masiyetleri terk edenlerin bayramıdır.

ليس العيد لمن بسط البساط
بل العيد لمن جاوز غدا الصراط
Leysel îydu limen besat el bisât,bel il îydu limen cêveze ğeden is sırât.
Bayram sadece güzel halıları ve sergileri serenlerin Bayramı değil, Bayram yarın kıyamet günü kazasız belasız sırat'tan geçecek olanların bayramıdır.

Bayramlarda yeni elbise giymek sünnettir bayramlarda helalinden kibirlenmeden insan bir binite bir arabaya binmesi uygundur ve caizdir yine bayramda pahalı olsun olmasın temiz ve güzel halıları sergileri sermekte hiçbir sakınca yoktur burada verilmek istenen mesaj herkes tarafından inanıyorum ki kolayca anlaşılmaktadır.

Günahsız geçen her gün, iman üzere öldüğümüz gün, sırattan kazasız belasız geçtiğimiz gün, amel defterimizi sağdan aldığımız gün ve cennete girip Yüce Allah'ın cemalini seyrettiğimiz gün bizim için bayramdır.
Müminlerin en büyük hayali arzusu ve isteği Yüce Allah'ın Mübarek Cemalini cennette seyredecekleri gündür ki bu en büyük bayramdır.

Elbette bir ümmetin bir milletin dini ve milli bayramları vardır bunun yanında yukarıda derin bir anlayışı yansıtan Bayram telakkileri de vardır.

Ramazan ve Kurban bayramları gibi iki Bayramı kullarına lütfeden yüce Allah'a sonsuz hamdü senalar bize bu lütfu müjdeleyen Rasulullah efendimize Aline ve Ashabına salat ve selam olsun bütün bu bayramların yanında fevkinde ötesinde en büyük Bayram olan Yüce Allah'ın mübarek cemalini ahirette cennette seyretme ve doya doya temaşa etme bayramını bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize nasip ve müesser eylesin.Amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

20 Nisan 2023 Perşembe.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.