BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


تذكرت أياما لنا ولياليا
مضت فجرت من ذكرهن دموع
الا هل لنا من الدهر اوبة
وهل لى إلى أرض الحبيب رجوع

Tezekkertü eyyêmen lenê
ve leyêliyen madat fe cerâ min zikrihinne dumû'ün.
Elê hel lenê mineddehri evbetün,ve hel lî ile ardıl
habîbi rucû'u

Geçmişte yaşadığımız günleri ve geceleri andım da hatırlayınca gözlerden yaşlar aktı.
Acaba zaman dönüp dolaşır da o (güzel ve verimli) gün ve gecelere
bir daha kavuşur muyuz,
sevgilinin diyarına bir daha dönüp uğrayabilir 
miyiz?
Vefalı ve akıllı insan daha önce yaşadığı güzel ve verimli zamanları özler, beraber olduğu insanları ve diyarlarını da hasretle anar.
متى يا كرام الحى عين تراكم
وتسمع من تلك الديار نداكم
امر على الديار من غير حاجة
لعلي اراكم او ارى من يراكم
Metê yê kirâm el hayyi aynı terâkumû,ve tesma'û min tilkeddiyâri nidêkümü,emurru aleddiyari min ğeyri hacetin leallî erâküm ev erâ men yerâkümü.
Ey o diyarın sakinleri! (Bir daha) Gözüm size ne zaman görebilir ve o diyardan sesinizi( bir daha) nasıl duyabilir?Sizi görmek veya sizi göreni görmek için hiç de bir ihtiyacım olmadığı halde ( Dilenci gibi) sizin diyarda( sokak sokak,kapı kapı) dolaşıyorum.

Şairler söyledikleri şiirin manası kendilerinde mahfuzdur neyi kastettiklerini kendileri daha iyi bilir ama bu ve benzeri söyleşilerin bize bakan yönü şudur Biz de müminler olarak Yüce Allah'ın mübarek evi olan kabe'yi, Mukaddes yerleri, Rasulullah efendimizin Ravzasını Mescidini ve seçkin arkadaşlarının medfun olduğu yerleri, bize getirisi çok olan mübarek Ramazan ayının gündüz ve gecelerini, mübarek gün ve geceleri özlemekte haklıyız.
İşte bir aya yakın bir zamandan beri beraber olduğumuz ve adeta bize misafir olan çok samimi bir dost gibi bizi içindeki rahmet ve bereketi ile kuşatan mübarek Ramazan'ın oruçlu günlerini teravihli gecelerini özlemekte haklıyız.

Yüce Allah bizleri ve bütün mü'min kardeşlerimizi bu mübarek yerlere ve mübarek gün ve gecelere ve samimi dostlara olan özlemimizi, iştiyak ve hasretimizi karşılıksız bırakmasın. peygamberler sıddıklar şehitler salihler ve diğer sevdiklerimizle beraber cennetinde cem' eylesin.
Amîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

19 Nisan 2023 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.