BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

4-) TEDBİR ALMAK VE SEBEBLERİ İŞLEMEK 

Yüce Allah bir ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır:
واستعمركم فيها
Size orayı (yeri)mamur hale getirme görevi verdi.
Hûd Suresi:61.Ayet
Başka bir ayeti kerimede:
يا ايها الذين امنوا خذوا حذركم
Ey iman edenler! Tedbirinizi alın.
Nisâ Suresi: 71.Ayet.
buyurmaktadır.

Birisi Rasulullah efendimize soruyor:Ey Allah'ın Rasulu (Devemi) bağlayıpta mı 
tevekkül edeyim,yoksa salıveripte mi
tevekkül edeyim?
Rasulullah efendimiz buyurdu ki: Bağla,sonra tevekkül et.
Tirmizi Hadis no:2517

الم ترى ان الله اوحى لمريم
وهزي اليك الجذع تساقط الرطب
ولو شاء ان تجنيه من غير هزها
جنته ولكن كل شيء له سبب 

Elemtera ennellahe evhê limeryeme
ve hüzzî ileyk il ciz'e tusakıt ir rutab,ve lev şê'e en tecnîyhi min ğayri hezzihe cenethu ve lêkin küllü şey'in lehû sebeb.

Görmüyor musun
(Baksana)! Allah
Meryem'e vahyetti
(Şu) hurma ağacını kendine doğru silkele ki, üzerine taze,olgun hurma dökülsün.
Eğer Allah,Meryem'in ağacı silkelemeden hurmanın dökülmesini isteseydi  hurmalar dökülür, Meryem de hurmaları toplardı,fakat herşeyin bir sebebi vardır.

Rasulullah efendimiz bir işi yaparken o işi itkan ediyor,sağlam yapıyor ve  ( işi yarıda bırakmıyor) ona devam ediyordu.
Müslim Hadis no: 746

Bir kul bir işi yaparsa, Allah onun o işi sağlam yapmasını sever.
Taberani.C.sağîr:1113
Taberani.C.evsat:1/275

Rasulullah efendimiz vefat eden birisini defnederken mezardan bir kerpiç düştü, oradaki bir sahabiye kerpiçi yerine koy diye emretti sahabi yerine koydu ve Resulullaha dedi ki: Bu ölü bu kelbiçi düzelttim diye fayda görüt mü? Resulullah efendimiz: Hayır ama istedim ki gözün zevkini bozmasın buyurdu.

Ayeti kerimelerden hadis-i şeriflerden ve iki ana kaynağa hizmet eden sözlerden anlaşılan odur ki, mümin-tabir caizse- din ve dünya işlerini sağlam yapmalıdır ki kurallara göre hareket etmelidir ki dünyada da ahirette de mutlu mesut ve bahtiyar olsun bütün bunların ötesinde yüce Allah'ın sevgisini kazansın Resulullah efendimizin talimatına uysun ve elinde bulunan özellikle kulların hakkı olan ve emanet olan işi sağlam yapsın.
Kişinin üstlendiği iş  emanet olunca yüce Allah:
"Allah size emanetleri mutlaka ehline vermenizi emreder"
Nisâ Suresi: 58.Ayet
"Emanetinizdeki şeylere de bilerek hıyanet etmeyiniz"
Enfâl Suresi: 28.Ayet
buyuruyor.

Bütün bu gerçekler ortadayken, ahirette hesap vereceğine inanan, yeryüzünü imarla görevlendirilmiş, tedbir alması emredilen ve yaptığı iyi bir işi Yüce Allah'ın sevmesi gibi bir şerefe nail olmayı hedefleyen bir mümin(kişi veya kişiler) emanete riâyet de o kadar önemliyken, bütün bunları görmezden gelip insan hayatını ilgilendiren konularda insanlara hıyanet edip mesela yaptığı bir ev ile ilgili çimentodan demirden ve başka malzemelerden çalıp ve anlaşmaya uymayıp nasıl olsa kimse görmüyor diye ihanet etmesi nasıl izah edilebilir?

Yüce Allah niye deprem oldu diye sormaz niye depreme karşı tedbir almadınız diye sorabilir zira tedbir takdiri bozmasa da kişiyi ahirette sorumlu olmaktan kurtarır.

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi herhangi bir işi yaparken sağlam yapan itkân eden mümkün olan sebeplere sarılan devesini sağlam bağladıktan sonra yüce Allah'a tevekkül eden emanete riayet eden ve akyüzle Yüce Allah'ın huzuruna çıkacak olan kulların cümlesine ilhak eylesin.Amin.

1 Mart 2023 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.