BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


لا طيب للعيش ما دامت لذاته
منغصة باالدكار الموت والهرم

Lê tîybe lil'ayşi mê dêmet lezzêtuhû
munğassaten
biddikêr il mevti vel heremi.

Dünya hayatının lezzetleri (ve tadı), ihtiyarlık,gam,keder hüzün,hastalık, yaşlılık seller,depremler ve ölümle beraber hakiki ve surekli birer lezzet olmaktan çıkıyor.
Onun için dünyada (hakiki ve dâimi uzun vade yüz güldüren ) bir lezzet yoktur.
Başka bir ifade ile ölüm dünyayı rezil etmiştir ve hiç bir akıllıya zevk adına bir şey bırakmamıştır.

Bu dünyada görünen ve yaşanan bütün lezzetler fanî ve geçicidir 
İhtiyarlığı ve ölümü unutan, ihmal eden bir kişi, kabristan ile  kendi evi, ölüm ile kendi zevki ve yaşayışı arasında gafletten bir perde çekse bile, belki geçici bir lezzet yaşar ama, yaşlılık ve ölüm aklına gelsin gelmesin bir gün bu lezzetler kesinlikle yok olacaktır.

Yüce Allah'ın kulları için mübah kıldığı güzel ve helal olan şeylerden lezzet almak ve hoşlanmak elbette dinen yasak değildir.
Haram olan ve yasaklanan lezzetler ise, nefse hoş gelebilir ancak bunun sonu hüsrân olur, zira yüce Allah'a gülerek isyan eden ağlayarak azab görebilir.
Onun için şöyle demişler: Yüce Allah'a gülerek itaat etmek ağlayarak isyan etmekten daha iyidir.

Hayatını Kur'an'a ve sünnete göre yaşayan bir mümin,en akıllı en isabetli ve nimetleri yerli yerince kullanan bir kişidir.
Zira en büyük zevk, tat ve halavet Yüce Allah'ın taat ve ibadetinde bulunur.

İmanın tadına,İbadet ve taatın zevkine ve lezzetine varan bir mümin'in duyduğu ve hissettiği lezzeti ve huzuru dünyanın hiçbir lezzeti ve zevki bozamaz.

Rasulullah efendimiz bu hususta bir hadiste şöyle buyurmaktadır:
"Yüce Allah'ı Rab, İslam'ı din ve Rasullah efendimizi peygamber olarak(kabul edip) razı olan kişi imanın tadını almıştır."
Müslim Hadis no: 34.

İnsan hayatı böyle bir rıza ile güzelleşir, süslenir, anlam kazanır ve böyle bir hayat dünyayı ahiretin tarlası kılar.

Yüce Allah bizleri ve bütün mü'min kardeşlerimizi Yüce Zatını Rab, İslam dinini din, Rasulullah Efendimizi Peygamber kabul edip bundan da razı olan ve böyle yaşayan ve bu yaşayışı ruh boğaza gelinceye kadar süren, yüce Allah'ın rızasına mazhar olan kullarından eylesin.
Yüce Allah depremde vefat eden kardeşlerimize rahmet eylesin, yaralı kardeşlerimize acil şifa ihsan eylesin aile fertlerine ecri kesir, sabrı cemil ihsan eylesin.
Bir can kurtarmak bir yara sarmak bir lokma ekmek ve bir bardak su ulaştırmak için gayret edenlerin iki dünyasını ma'mur eylesin.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

8 Şubat 2023 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.