BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


هى الدنيا فلا تحزن عليها
وابشر أن تراخت فى وصالك
وما فيها مهان عند ربى
وما فيها يجر إلى المهالك
تذكر جنة الفردوس واعمل
ولا تنس نصيبك من حلالك
ولا تنس جهنم حين تلهو
واذكر خازن النار مالك

Hiyeddünyê fele tahzen aleyhê,veebşir in terâhet fî visalike,ve mâ fîhe muhânün inde Rabbî,ve mâ fîhe yacurru ilel mehâliki,tezekker cennet el Firdevsi va'mel ve lê tense nasîbeke min halâlike,ve lê tense cehenneme hîyne telhû,vezkur hâzinennêri malikin.
Dünya'ya üzülme, beklediğin dünya gelmese veya geç gelse yine üzülme,hatta hoşnut ol،(zira helali hesap, haramı azabtır.)

Dünyadaki dünyalıkkar, âhirette azık olacak şeyler ve Allah'ın zikri hariç Allahın yanında pek kiymetsizdir, (düzgün kullanılmadığı zaman) insanı tehlikelere sürükler.
Sen Firdevs cennetini unutma hatırla,salih amel işle ve dünyada helal olan şeylerden nasibini de unutma.
Gaflete düştüğün, boş şeylerle uğraştığın ve oyun ile oynaş'a daldığın zaman cehennemi unutma,cehennemin bekçisi Malik'i de hatırla, (Cehennemi ve bekçisi Malik'i, Mâlik'in heybetini,beraberinde olan ve cehennemin üzerinde görevli meleklerin şiddetli  ve güçlü olduklarını hatırla,(hatırla ki o gün'e belki hazırlıklı olursun)

Bir dünyalık şey bize ulaşması mukadderatta varsa bize ulaşır,yoksa ulaşmaz,o zaman niye üzülelim ki?
Elimizdeki sahip olduğumuz dünyalıklar ve içinde yaşadığımız dünya elimizden gider diye de üzümeyelim, niçin? Çünkü zaten ya gidip bırakacağız veya mukadderatta biz ölmeden elimizden çıkacaksa zaten çıkar o zaman üzülmeye değmez ve üzülsek te faydası yok,belki zararı var, niçin zararı var? Allah'ın indinde kıymetsiz olana kıymet verdiğimiz için zararı bize dokunabilir.
Haram ve  gayri meşrû
dünyanın,haram kazancın ve haksız yere alınan kul hakları'nın vebali ve zararı,haklar sahibine verilmez ve tövbe edilmezse çok pahalıya mal olacağını, dünya insana sırıtarak sırtını dönüp gidince arkadan çirkin ensesi görününce,ve alay edercesine bize kıs kıs gülünce ortaya çıkacak ve ilgili kişinin hasreti ve 
pişmanlığı ahirette de devam edecektir ki, ahiret hasreti ve nedameti, dünyadaki hasret ve nedamet ile asla mukayese kabul etmez.
Konuyu şu dua ile bitirelim:

الهى الهى خلصنا عن الاشتغال بالملاهى والمناهى
وأرنا حقاءق الاشياء كما هى التى

İlâhî,ilâhî hallisnêâ anil iştiğali bil melâhi Vel menâhî ve erinê hakâik el eşyâi kema hiye ilâhî. 
Ey ilahımız,ey İlahımız! Boş ve faydasız işlerle,dinen yasaklanmış şeylerle uğraşmaktan bizleri halâs eyle, eşya'nın hakikatını bize olduğu gibi göster de
(İşin iç yüzünü veya bir miktarını öğrenelim, bilelim ve kendimize gelelim).Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

25 Ekim 2022 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.