BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ان الله مبتليكم بنهر
Allah muhakkak sizi bir nehirle imtihan edecek.
Bakara suresi: 249.Ayet.

Tâlut askerleriyle  beraber sefere çıkmak üzere ayrılınca;
"Allah muhakkak sizi bir nehir ile imtihan edecek; kim ondan içerse benden değildir- eliyle bir avuç alan mustesnâ- ondan tatmayan da bendendir" dedi.içlerinden pek azı dışındakiler ondan içtiler.kendisi ve onunla beraber inananlar nehri geçince" Bugün Calut'a ve askerlerine karşı bizim gücümüz yok" Allah'a kavuşacaklarına umanlar  ise,"Nice az birlikler vardır ki Allah'ın izniyle sayıca çok birliği yenmişlerdir, Allah sabredenlerle beraberdir" Bakara suresi : 249.Ayet.

Bu nehir,Ürdün ile Filistin arasında bir yerdedir, Tâlut'un askerkeri 80 ,OOO kişi,Tâlut'un emrini tutup sadece avucu ile içenler ise 313 kişi civarında idiler, Hz.Dâvûd,Tâlut'un ordusundaydı ve Calut'u Hz Davut öldürdü.

Bize sorulsa, savaşa gidenlerden bir kısmı bol bol su içti,pek az bir kısmı da sadece avucu ile içti,hangi kısım düşmana karşı daha çok direnir,cesaret gösterir ve geri adım atmaz? Biz aklımıza göre deriz ki:  Çok su içenler daha güçlü,daha cesur,daha çok dayanma gücüne sahip olur,ama mesele bize ve aklımıza göre değildir, mesele, sınavdır,imtihandır,cihad ve komutanın  emrine uyma meselesidir, Ayet'i kerimede buyurulduğu gibi, komutanın emrini, dolayısıyla Allahın emrini dinlemeyip çok su içenler hantalladı, korktu ve mukavemet bile gösteremediler, emre uyanlar az da olsalar nice az çoğa gâlib gelir,Allah sabredenlerle beraberdir deyip Allhın izniyle zafer kazandılar.

İşte dünyayı da Allahın razı olduğu yoldan kazanıp,razı olduğu yere harcayan kişi'nin kazancı az da olsa dünyada da,ahirette de sahibinin yüzünü güldürür, dünyayı
gayri meşrû yollardan  kazananın kazancı çok olsa bile sahibi dünyada hantallar, ahirette bunun vebali ile uğraşır durur, dünya böylece helali hesap, haramı azabtır.

Malı haram bir insan çok zengin olsa, bu kişiye mesela hac ve zekat farz mı? Hayır, niçin? Çünkü bu mal onun değil ki,peki ne yapmalı? bu malın sahipleri belli ise hemen sahiplerine iade edip tövbe etmelidir,sahibi belli değilse ve benzeri soruların geniş ve sadra şifâ veren cevapları fıkıh kitaplarında mevcuttur müracaat edilebilir.

Tâlut'un imtihanı olan nehri gibi,dünya da helali ile, haramı ile, şatafatı ve ve üzerindeki herşeyi ile imtihandır.
"Biz kimlerin daha güzel amel edeceğini deneyelim diye yeryüzündeki her şeyi oranın süsü yaptık
"Kehf süresi: 7.Ayet.

Evet yüce Allah'ın emrini tutanlar az içip sayıları az da olsa güçlü idiler,nehri geçtiler ve zafer elde ettiler,emre uymayanların  ise sayıları çok da olsa,
çok su içseler de  korktular ve nehri geçemediler ve hiç bir şey elde edemedikleri gibi kaybettiler.

يا جامع الدنيا يضرك حبها
وستستبين لك اذا رايت قفاها

Ye câmiaddünyê yadurruke hubbuhâ, vesetestebîynü leke ize raeyte kafâhe.

Ey helal haram dinlemeden dünyayı biriktirip yığan kişi! Bu dünya sevgisi sana zarar verir, dünya seni terkedip gidince arkadan (çirkin)ensesini gördüğünde bunu iyice anlarsın.

Ya Rabbî! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi  dünyaya aldanmayan, rızanı gaye edinen ve rızana uygun davranan,helal az da olsa helâli tercih eden yükü hafif, hesabı kolay olan kullarından eyle Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

17 Ekim 2022 Pazartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.