BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


واذا سالك عبادي عني فاني قريب اجيب دعوة الداع اذا دعان فليستجيبوا لي وليؤمنوا بي لعلهم يرشدون
Kullarım beni sana sorduklarında bilsinler ki şübhesiz ben yakınım, bana dua ettiğinde duacının dileğine karşılık veririm. Şu halde benim davetime gelsinler ve bana iman etsinler ki doğru yolu bulalar.
Bakara suresi: 186.ayet.

Bu mübarek ayetin oruç ayetleri arasında gelmesinin elbette çok hikmeti vardır, bunlardan biri,nasıl oruç bir ibadet ise,dua da bir ibadettir, dua eden duası ve  istediği hasıl olsun olmasın dua ettiğinden dolayı büyük ecir alır, çünkü bir ibadeti edâ etmiştir.
"Dua ibadettir"
Tirmizi Hadis no:2969
"Dua ibadetin özüdür"
Tirmizi Hadis no; 3371

İkinci hikmeti ise oruçlunun duasının kabul edilmesinin umud edilmesidir.
Reddolmayan dualardan biri, oruçlu olanın duasıdır
Beyhakî Hâdis no: 6619
" Oruçlunun iftarını açarken reddolmayan bir duası vardır"
Beyhakî,Şuab ül iman Hadis no: 3907
Dua edenin özellikle oruçlunun dua ederken yüce Allah'a çok yakın olmuş olması, duasının kabulünün umud edilmesi,Ramazan ayında duaların kabulü ve kişi orucunu her açtığında dua etmesinin meşruiyeti gibi hususlara işaret vardır.

Yukarıdaki ayet-i kerimede Yüce Allah kullarına yakın olduğunu beyan buyuruyor.
Yüce Allah zaten kuluna şah damarından yakındır.
"Biz ona şah damarından daha yakınız"
Kaf suresi: 16.ayet

Yüce Allah dua edenin duasını işitir duyar ve kul "Ey Rabbim" deyince Yüce Allah da buyur kulum der ama kulun duasının karşılığının verilip verilmemesi yüce Allah'a bağlıdır ister hemen verir ister geciktirir ister ondan bir bela def eder ister de ahirete bırakır ve sevap olarak karşılığını verir.

Ayeti kerimenin sonunda Ferman buyurulan konu ise, madem ben kulumun duasına icabet ediyorum o halde kulumu taat ve ibadete davet ettiğimde o da emrimi yerine getirsin ve bana iman etmeye devam etsin şeklindedir.

Ey alemlerin rabbi olan yüce Allah! Bizlerin ve bütün mümin kardeşlerimizin gerek ibadet mahiyeti taşıyan ve gerek istek ve taleb iceren  bütün dualarımızı kabul eyle.Amin

Ahmet ÖZKAN

9 Nisan 2022 Cumartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.