BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

نفسى التى تملك الاشياء ذاهبة
فكيف ٱسى على شئ لها ذهب
Nefsi lleti temlik ül eşyâe zâhibetün,fekeyfe êsê alê şey'in lehe zehebe

Bana ait olan şeylerin tümüne sahib olan ben yaşlanıyor,hastalanıyor ve(ecelim gelince) ölüyorsam, hâlâ yaşıyorsam bile bir
gün öleceksem,o zaman ben, bana ait olan bir eşya ( kırılır,eskir yıpranır veya kaybolursa bu eşya) ya niye üzüleyim.(Eğer ben gidiyorsam,eşyam gitmiş çok mu)?

Meseleye böyle yaklaşan bir mümin, dünyadaki dünya metâın'a
Sevinmediği gibi, yokluğunda da üzülmez.
Sahip olduğu dünya metâın'ı kullanır,onu kendisine lütfeden yüce Allah'a şükreder,buna sahip olmayanlarla imkan dahilinde paylaşır.

Dünyanın bu ve benzeri nimetlerine  takılmaz, nimetlere aldanmaz, nimetlere bakarak nimeti veren yüce Allah'ı  görür, O'na şükreder,hamd eder ve her nimet'in bir külfeti ve şükrü olduğunu bilir ve sorumluluk taşır.

Sahip olduğu eşyanın eskimesi veya kırılması veya kaybolması onu derinden üzmemeli, çünkü eşyaya sahip olan kendisi yaşlanıyor, kuvvet kaybediyor ve bir gün eşyayı bırakıp gidiyor.
Peki eşyanın sahibi  gidiyorsa, eşya gitmiş veya kalmış ne yazar.

Yüce Allah kur'an-ı Kerim'de bir ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır:
"Kaybettiklerinize üzülmeyesiniz ve onun size verdikleri  ile
şımarmayasınız diye (böyle yapmıştır)."
Hadîd suresi 23.Ayet.

Dünyada insanoğlunun kullandığı eşyalar ile ilgili şair de şiirinde şöyle der: 
Seni bekleyen eşya bit pazarı dünyada.
Mezarına birlikte gelecek şeyi kazan.

Yüce Allah bizleri ve bütün müminleri dünyaya ve dünyalık şeylere mağlub olmadan, gaflete düşmeden yolu ve yordamı bilen ve iş işten geçmeden tedbirini alan kullarından eylesin.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

19 Subatz 2022 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.