BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


من علامة المقت تضييع الوقت

Yüce Allah'ın bir kul'a buğzettiginin delili, kul'un
kendisine verilen vakit(zaman/ömür) nimetini boşa,boş şeylere harcaması ve mâ lâ ya'nî şeylerle tüketmesidir.
Nevevi Müslim şerhi: 17/197

نعمتان مغبون فيهما كثير من الناس الصحة والفراغ
Rasulullah Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmaktadır:
"İki nimet vardır ki bu iki nimeti değerlendirme konusunda insanların çoğu zarardadır ziyandadır sıhhat ve boş vakit"
Buhari Hadis no: 6412

Bazıları sağlık içinde yaşıyor ama geçimini temin etmek için çok zaman harcamak zorunda kalıyor bazıları varlıklıdır ama hastadır.
Bir insan düşünelim ki hem sağlığı yerinde hem fazla zaman harcamadan  geçimini iyice temin edebiliyor, bu iki nimeti elinde tutan bir insan hala sağlığının ve müsait olan boş vaktinin kıymetini bilmiyorsa, buna mukabil boş şeylere,daha kötüsü zamanını haram ve günahlara sarfediyorsa bu kişi elbette zarar ve ziyandadır.

O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz bir başka hadis-i şerifte şöyle buyurdular:

من حسن إسلام المرء تركه ما لا يعنيه

"Bir kişinin güzel müslüman olduğunun delillerinden biri,kendisini ilgilendirmeyen işlerle uğraşmamasıdır"
Ahmed Müsned Hâdis no: 1737

Herşeyin telafisi mümkün olabilir, fakat kaybolan  zamanın telafisi mümkün değildir.2021 yılını kimse geri getiremez, getiremez ama  geçen yılda yapılan günah,masiyet varsa, işlenen haram varsa kişi bunlardan tövbe edebilir geçen yılda boşa geçirdiği vakitleri bu yıl zamanını dolu dolu geçirerek bu anlamda telafi edebilir ama 2021 bir daha geri gelmez.

Geri gelmeyecek şeylerden biri de zaman olunca birisi mezar taşına şu beyt'in yazılmasını tavsiye etmiştir:

فيا حسرات ما إلى رد مثلها
سبيل ولو ردت لهان التحسر

Ah! Dünyada iken zamanımı, ömrümü boşa geçirdiğimden dolayı kabirde çekeceğim o hasretler(var ya,ne kadar acı bir durum). Boşa geçirdiğim zamanlar geri gelseydi de (dolu dolu geçirseydim) ne iyi olurdu,o zaman pişmanlık, hasret ve nedamet azalırdı,ama heyhât...

Allahım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi ölümle uyanmadan bizleri uyandır,Razı olacağın işlerle, şeylerle meşgul olmayı nasip eyle, dünyada da ,ahirette de pişmanlık duymaktan,âh keşke demekten sen koru. Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

7 Ocak 2022 Cumâ

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.