BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ان الله لايغير ما بقوم حتى يغيروا ما بانفسهم

"Bir toplum kendisinde olanı değiştirmedikçe, Allah onlardakini değiştirmez".
Ra'd suresi: 11. ayet.

Kavurucu bir sıcakta kişi, yaşadığı şehri veya ilçeği, veya köyü veya mahalleyi serinletmek için dağ başına bir klima takıp şehri serinletebilir mı? Hayır, buna mukabil soğuk bir iklimde yine bir kişi yaşadığı ilçeyi veya şehri veya köyü veya mahalleyi dağ başına bir soba kurmak suretiyle ısıtabilir mi?  Bu da mümkün değildir.

Peki ne yapılırsa mümkün ve münasib olur ne yapılırsa faydalı olur? Her kes kendi evine arzu ediyorsa, kışın soba yazın klima takar ve bunlardan istifade eder, eğer komşusu veya komşuları klima veya sobaya ihtiyaçları olursa o ve diğer komşular imkanlar ölçüsünde ona,onlara yardımcı olurlar, insanlar böylece sıcakta ve soğukta evlerini serinletip ısıtabilirler.

Bugün müslümanlar dünyanın her yerinde çok şeyden şikayet ediyorlar, İslam ümmeti şikayet ediyor,İslam toplumları şikayet ediyor, dinden uzaklaştık diyoruz, ahlak bozuldu diyoruz, müslüman toplumlar arasında savaş var mücadele var, bereket kalmadı diyoruz, hastalıklar sıkıntılar musibetler çoğaldı diyoruz,İslam ülkelerini idare edenler şöyledir böyledir diyoruz ve bu sıkıntıların bertaraf olmasını, bitmesini istiyoruz ve halimizin daha hayırlı bir hâle dönüşmesini istiyoruz.

İşte durumumuzun ve halimizin daha iyi bir duruma ve hale dönüşüp  değişmesi için yüce  Allah bir kanun koymuştur, bir ferman buyurmuştur, bir ölçü ve kriter vermiştir, o da  şudur : Bir toplum kendisinde olanı değiştirmedikçe, Allah onlardakini değiştirmez.

Bir toplum afiyetin nimet'in bolluğun birlik ve beraberliğin içindeyse, bunların zıddını işlemeden bu nimetler onların elinden alınmaz, yani masiyete, günaha tefrikaya, birbirleri ile çekişmeye , Kur'an'a ve sünnete sırt dönmeye başladıkları zaman, bu nimetleri ellerinden alınır,buna mukabil sıkıntılara hastalıklara bereketsiz bir ortama birbirleri ile çekişmeye moral bozukluğuna ve en kötüsü düşmanlarının oyununa tuzağına düşmüş olurlar.

Peki içine düştükleri bu sıkıntılı ve kötü ortamdan kurtulmak istediklerinde ne yapsınlar? Aynı yolu izlesinler,tekrar takvaya birlik ve beraberliğe, yardımlaşmaya,taat ve ibadete, Yüce Allah'ın kitabını, Rasulullah efendimizin sünnetini, anlatmaya, yaşamaya,ve  tahkim etmeye başladıklarında daha önce ellerinde olan ve ellerinden alınan nimetleri Yüce Allah tekrar onlara lütfeder, Çünkü Allah bir kanun koydu,o kanunun gereği yapılınca vadedilen nimetler de tekrar yerini bulur.

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi  nimetlerine şükreden,imtihanlarına sabreden, iki dünya saadetini elde eden mesut ve bahtiyar kullarından eyle, elinden geldiği kadar Kur'an'ı ve sünneti,ahlakı ve fazileti önce kendi nefsinde yaşayan, sonra etrafına yayan,neşredenlerden  eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

19 Kasy 2021 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.