BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

 

واتقوا النار التي اعدت للكافرين

"Kafirler için hazırlanmış ateşten sakının"
Âl-i imrân suresi: 131. âyet

Ebu Hanife r.a  bu âyet'in tefsirinde şöyle buyurdu: Kur'an'ı Kerim'de en tehdid edici ve korkutucu ayet budur,zira  yüce Allah bu ayette haramdan(özellikle riba'dan)uzak durmayan mü'minleri kâfirler için hazırlanan ateş ile korkutup uyarıyor 
Bu bir vaîd yani tehdittir.
Hemen peşindeki âyette bu sefer mü'minlere va'dediyor,umut veriyor ve şöyle buyuruyor:
واطيعوا الله والرسول لعلكم ترحمون.
"Allah'a ve Peygambere itaat edin ki rahmete erdirilesiniz"
Âl-i imrân suresi: 132.âyet

Yüce Allah, kâfirlere uymaktan ve onların yaptıklarını yapmaktan mü'minleri sakındırıyor.
Burada ahiret ateşinin aslında kâfirler için yaratıldığı da belirtiliyor,
akabindeki âyette rahmetten bahsedilmesi, Allah ile ters düşmekten sakındırmak ve rahmete dahil olmaya teşvik ve terğîb etmek içindir.

Ayet-i kerime'nin şöyle de bir anlamı vardır: Ey mü'minler! mu'minin imanını alıp götüren günahlardan sakının,zira böyle günahlar,sahibini kâfirler için hazırlanmış ateşte götürür.
Kurtubi tefsiri ilgili ayet.

Cehennem ateşi kâfirler için hazırlanmış olmakla beraber yüce Allah müminleri bu ateşe girmemeleri için uyarıyor başka bir ayette de şöyle buyuruyor: 
Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun"
Tahrîm suresi: 6.âyet

Rasulullah efendimiz de  ümmetini bu ateşten korumak için buyurduğu bir çok hadisten biri şöyledir:
"Yarım hurma ile bile olsa kendinizi ateşten koruyun yarım hurmayı bulamıyorsanız güzel söz ile kendinizi korumaya çalışın"
Buhari Hadis no: 6540

İlim ve tasavvuf erbabından Malik b Dinar da şöyle diyor:
Kendime yardımcılar bulsaydım onlary bütün dünyanın her tarafına gönderirdim ve şöyle söylemelerini emrederdim : Ey insanlar kendinizi ateşten koruyun kendinizi ateşten koruyun
Muhasibi, Risale sahife:8

Yüce Allah'ın fermanı'nı Rasulullah efendimizin davet irşad ve uyarılarını Malik b. Dinar gibi âlimlerin nasihatlarını  duyan ve inanan  bizler de şöyle diyoruz:
Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizleri ve bütün Mü'min kardeşlerimizi yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennemden azad eyle, bize verdiğin bu fiziki güzelliği kafirler için yarattığın ateşte yakarak çirkin hale gelmesine müsaade etme.Âmin.

Ahmet ÖZKAN

10 Kasım 2021 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.