BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اذا ما خلوت الدهر فلا تقل
خلوت ولكن قل على رقيب

(Ey insanoğlu) günün birinde tek başına kaldığında,tek başıma kaldım, yalnızım deme,bilakis ben yalnız değilim beni gözetleyen ve gören Allah vardır de ve buna inan.

Evet her şeyi,herkesi göklerde ve yerin derinliklerinde ve her yerde gören duyan bilen ve yaptıklarını kaydeden Yüce Allah, bizleri de görüyor duyuyor biliyor ve yaptıklarımızı kaydediyor ve ettiriyor.

Bir ayet-i kerime'de yüce Allah bu hususta şöyle buyurmaktadır:
"Nerede olursanız olun O sizinle beraberdir"
Hadîd suresi: 4.ayet.
Umumî olarak kudreti ve ilmiyle, hususî olarak da  fazlı ve rahmetiyle beraberdir.(Nesefi Tefsiri)
Nerede olursanız olun Allah sizi bilir(Âlûsi Tefsiri)

"Kişinin önünde ve arkasında takipçi (Melekler)ler vardır."
Ra'd suresi: 11ayet.
Bu meleklerin gece on, gündüz on olmak üzere yirmi kadar Melek olduğu rivayet edilmiştir( Taberi ve İbn-i kesir Tefsirleri). Başka bir rivayette 360 görevli meleğin insanı koruduğu bildrilmistir (Âlûsi Tefsiri ilgili ayet)
Bu melekler kişi'yi Allah'ın emriyle koruyorlar,fakat yüce Allah'ın perçinleşmiş
kaderi ve kazası gelince bu melekler  olacak olana yol vermek için geri çekilirler.

"Oysa sizi gözetleyen muhafızlar, değerli yazıcı (Melekler) vardır,onlar yaptığınız herşeyi biliyorlar"
İnfitâr süresi: 10,11,12 ayetler.

"Yoksa onlar bizim, gizlediklerini ve fısıldaştıklarını işitmediğimizi mi sanıyorlar? Hayır! Doğrusu şudur ki onların yanındaki elçi meleklerimiz herşeyi kaydediyorlar".
Zuhruf suresi: 80.ayet.

"İnsanı biz yarattık ve elbette içinden geçenleri biliriz; sağında solunda oturmuş alıcı (melekler) alıp kaydederken biz ona şah damarından daha yakınız".
Kâr suresi: 17.ayet.

O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz bir hadiste şöyle buyuruyor:
" Sizin için ve sizinle muvazzaf kılınan  gece melekleri ve gündüz
melekleri vardır,bunlar sabah ve ikindi namazı bir araya gelir, onları (ve her şeyi )en iyi bilen Allah sorar: Kullarımı ne durumda bıraktınız,derler ki: onları namaz kılarken gördük namaz kılarken bırakıp geldik"
Buhari Hadis no: 555
Müslim Hadis no: 632

Kur'an'ı kerimin bu ayetleri  ve bu  hadis-i şerif bile bize yalnız olmadığımızı, yüce Allah'ın nerede olursak olalım bizimle beraber olduğunu, sağımızda solumuzda yaptıklarımızı
yazan meleklerin olduğunu, önümüzde ve arkamızda hafaza meleklerin'in olduğunu  bildirmeye yeter.

İşte mü'min bu gerçeğin karşısında hem yüce Allah'tan ve meleklerden hayâ edecek ma'siyet işlemeyecek, yanlışlık yapmayacak veya bir beşer olarak yanlışlık yapasa bile tövbe ve istiğfar ederek  yüce Allah'ın kendisini her an gördüğün bilgisini muhafaza edecektir ki buna Murakabe denir.

Gördüğünü anlatabilen bir çocuğun yanında haram olan bir şeyi yapmaktan çekinen insan, nasıl olur da yüce Allah'ın huzurunda ve karşısında haram ve gunah işler yapar,diyelim ayağı kaydı veya kaydırıldı günaha girdi, nasıl  hemen pişman olup tövbe etmez. 

İşte bu ayetler ve bu hadis ve benzeri nâs'lar mü'min'in ayağını denk alması yüce Allah'tan ve meleklerden hayâ edip murakebe şuuru içinde yaşaması, kişinin yalnız olmadığını onu kuşatan ve onunla ilgilenen âdetâ  bir melek ordusunun varlığını bize bildiriyor.

Ey her şeyi yaratan her şeyi bilen ve her şeyin kendisine döneceğini ferman buyuran yüce Allah! Sana döneceğimiz günü bizim hakkımızda en hayırlı gün eyle,Firdevs cennetini bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize makam ve  mekan eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

11 Ekimi 2021 P.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.