BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

الم  تر أن العقل زين لاهله
وان تمام العقل طول التجارب

Akl'ın, akıl sahibleri için bir zîynet olduğunu,uzun tecrübeler ile olgunlaşıp
kemal'e erdiğini görmedin  mi? 

Yüce Allah'ın insanoğluna doğuştan verdiği (matbu') akıl büyük bir zîynettir ve insanın süsüdür,sonradan gelişen( mesmû')akıl, matbû' akıl ile birlikte hayat boyu tecrübeler elde ederek olgunlaşıyor.

Hz Ömer efendimiz r.a : "İnsanoğlu,kendisini hidayete götüren veya uçuruma düşmekten  çeviren bir akıl gibisini kazanmamıştır" buyurduğu akıl işte böyle olgunlaşmış bir akıldır.
Beyhakî.Şuan ül îmân: 4/1688.

Böyle bir aklın " düzgün soru sorması ilmin yarısıdır" buyurulmuştur.
Beyhakî a.g e Hadis: 6568

Müslüman olmayanların bir kısmı bir taraftan merak edip ve soru sorup, soruşturup İslam'a
girerken, müslümanların bir kısmı yüce Allah,din, peygamber,ahiret,hak ve hukuk,sorumluluk hakkında sorup birşeyler öğrenmemeleri ve en hafif tabirle dinden uzak kalmaları yakışmaz.
Allah ve peygamber varken, Kur'an ve sünnet varken bu iki mübarek ana kaynağın binlerce cilt tefsir ve şerhi varken,en muteber İslami kitaplar varken bazılarının değişik şeylerle yetinmeleri de anlaşılır bir şey değildir.

Sormak, düşünmek,ile ilgili bir kaç misal:

1-) Kureyş,Talha'yı ayarlayıp Hz.Ebu Bekir'e gönderdiler,,Ebubekir'e geldi ve gel peşimden dedi,Hz Ebubekir:Nereye?
Talha:Lat ve uzza'ya ibadete,Ebubekir: Bunlar
kim? Talha:Allah'ın kızları,Ebu Bekir:peki
 anneleri kim? Talha sustu ve müşriklere dedi ki: (putlarınızı savunun) cevap verin! onlar da susup cevap veremeyince Talha  dediki: Ey Ebubekir kalk "Eşhedü ellâilâhe illellâh ve eşhedü enne muhammerresulullah"
Hz Ebubekir efendimiz Talhan'ın elinden tutup Rasulullah efendimize getirdi.

2-) Ebuzer Müslüman olmadan bir puta tapıyordu bir gün geldi baktı bulut yok yağmur yok ama putun üzerinden su dökülüyor, kendi kendine sordu düşündü ne olabilir, az uzağa baktı iki tilki gördü anladı ki bunlar onun üzerine ufak su dökmüşler şu şiiri söyledi, Rasulullah'a geldi ve müslüman oldu
ارب يبول الثعلبان براسه
لقد ذل من بالت عليه الثعالب
تبرات من الاصنام في الارض كلها
وامنت بالله الذي هو غالب
Tilkilerin üzerine ufak su döktüğü put ilah olur mu, tilkilerin sidiklerine mahal olan ve kendini savunamayan ilah zelil olmuştur. Yeryüzünde bütün putlardan ben beriyim, her şeyi mağlûp eden yüce Allah'a iman ettim.

3-)Bedir gazvesinde Rasulullah efendimiz ordu karargahı bura olsun buyurdu, Habbab b münzir isimli sahabi dedi ki:  Ey Allah'ın Rasulü bu Allah'ın emri mi Senin görüşün mü, Benim görüşüm buyurdu, o zaman müsaade buyurun şurası daha uygun dedi ve Bedir kuyusunun yakınına konakladılar.

Müslümanların arasında şura ve istişare yoksa, soru ve sorgulama yoksa, hesap sorma ve hesap verme yoksa, peki yanlış yapan yanlış yaptığını nereden bilecek nefis kendi hatasına karşı kör ve sağırdır, kişi kendi hatasını görmez duymaz görmek ve duymak bile istemez.

Kim kime neyi ne zaman ve nasıl soracak, kime soru sorulur kime sorulmaz hangi sorulara öncelik verilir, bütün bunlar tefsir hadis fıkıh ahlak ve tasavvuf kitaplarında vardır.

Bir karpuz satıcısı düşünelim! Karpuzlari güzelse, bıçağı da yanına koyar, almak isteyene der ki:  Arzu ediyorsan hemen keseyim  buna "kesmece karpuz" diyorlar, ama karpuzuna güvenmeyen bıçağı karpuzun yanına koymaz saklar,dolayısı ile kendinden emin olan insan meşru dairede sorulara itirazlara hatta şüphelere açık olur ve cevap verir ama öyle değilse sorudan sorgulamadan hoşlanmaz.

Ey dini aklı nesli nefsi ve malı korumayı emre'den Yüce Allah! Bizlere ve bütün müminlere bu değerleri hakkıyla korumayı nasip eyle.
Bizleri sırat-ı müstakime ulaştırıp doğru yolda sabit klan ve ruh boğaza gelinceye kadar bize eşlik eden sahih selîm bir akıl nasip eyle.
Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

8 Ekim 2021 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.