BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

 

ومن المحال المشي في طرق الصفا
يا سعد من غير اتباع المصطفى

İlkokulda okuduğumuz yıllarda (1963-1967),
Karnelerde "Hâl ve gidiş" diye bir bölüm vardı,ve buna da not verilirdi, biz çocuk halimizle buna "Helva gidiş" derdik.

Arif insanlar şöyle derler:

دوام الحال من المحال
Bir halin(durum'un) deyişmeden devamı muhal'dir,mümkün değildir,o halde daha iyiye,daha güzele,daha verimli ve yüce Allah'ın rızasına daha uygun haller aramalı, yolu ve yordamı gidişi ve gidişatı ona göre tesbit ve tercih etmeliyiz.

Fert,aile,toplum,millet ve Ümmet olarak acaba hâl ve gidiş notumuz nasıl,
bunu kim tesbit edecek, bize not verilirse bu not ile sınıfı geçer miyiz?

Rotamız doğru mu, şu an üzerinde  bulunduğumuz hâl dünden iyi mi, yarın için planımız var mı, kaç hızla gidiyoruz,yerimizde  mi sayıyoruz,geri mi gidiyoruz,gidiyorsak nereye gidiyoruz,gidiyor muyuz, götürülüyor muyuz,kimin için koşuyor, kimin için  gidiyoruz,
hedefimiz nedir,hedefe ne kadar var?

Bütün bu soruların bize doğru cevabını verecek en sağlam ve en güvenilir  kaynak nedir,bize iyisiniz, paşasınız,şöylesiniz boylesiniz diyenlere kanalım mı,nedir şaşmaz ölçü bizim için?
Biz inananlar için kaynak ve ölçü, Allahın kitabı ve Rasulullah efendimiz'in sünneti deyilse,aklı selim ve  selefin olduğunca zengin birikimi değilse nedir?

Veli'miz,sahibimiz, yaratıcımız olan, rızkımız  nefesimiz, dünyamız ve âhiretimiz elinde olan yüce Allah'ın gösterdiği yol ve yordam,gidisât ve hal, ölçü en doğru değilse,
bize düşkün, bizi bizden çok seven, âlemlere rahmet olan Rasulullah efendimizin yolu ve sîreti,
hadisleri ve sünneti en doğru yol, en isabetli hal ve gidişat deyilse, ölçü deyilse o zaman kimin yolu ve hal'i doğrudur, Kimin ölçüsü geçerlidir?

"Şubhesiz bu benim dosdoğru yolumdur.Buna uyun;(başka) yollara sapmayın; sonra onlar sizi Allah'ın yolundan ayırır.İşte korunmanız için Allah bunları size emretti"
En'âm suresi: 153 ayet.

"Benim sünnetime ve  benden sonra (gelecek) râşid halifelerin sünnetine sımsıkı sarılın,bu sünneti (yol ve yordamı, hâl ve gidiş'i) kaçırmamak için onun üzerini azı dişler(iniz) ile sağlamca ısırın"
Ebu Davud Hâds no: 4607

Yazımızın başındaki şiir,bu hakikatı dile getiriyor ve şöyle diyor:
Ey (muhatabım ve arkadaşım olan) Sa'd! Safâ yollarında ve huzur ikliminde yürümek(hâl ve gidiş'in iyi olması) için,Hz. Muhammed Mustafâ'ya uymaktan başka çare yoktur.

Kısa yazımızı şu muhalled
söz,ibretli hakikat ve kulaklarda küpe olmaya seza söz ile bitirelim;

من تردى برداء غير ملبوس أبيه
سوف يأتيه زمان يتمنى الموت فيه
(Biz müslümanlar'a göre, Kur'an sünnet ve) Tarihte şeref levhaları yazan 
Fedakâr babalarının (ecdadı'nın) giydiği elbise dışında elbise giyen (şerefli atalarının yolundan başka yollara sapan)kim varsa,(öğle pişman olacak ki) ölümü bile temenni edeceği (ve belki ölmek istese bile ölemeyeceği) zamanları görecektir.

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizlerin ve bütün mümin kardeşlerimizin hâlimizi mazimizden,istikbalimizi de halimizden daha düzgün eyle,hâl ve gidiş'imizi yüce kitabına ve Rasulullah efendimizin sünnetine muvafık eyle,ahiret azığımızı takva azığı,elbisemizi de takvâ elbisesi eyle.
ÂMÎN.

Ahmet ÖZKAN

23 Ağustos 2021 Pazartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.