BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


وما الحياة الدنيا إلا متاع الغرور

Dünya hayatı zaten aldatıcı şeylerden ibrettir.
Âl-i imrân suresi: 185 ayet

Basra'nın yüz akı ve  tabiîn'in büyüklerinden Hasan-ı Basrî r.a şöyle buyuruyor:
فضح الموت الدنيا ولم يترك لذى لب  فرحا
Ölüm dünyayı rezil etmiştir, hiç bir akıllı'ya da neşe bırakmamıştır.

Birisi ona dünya ve dünya'nın ahvalini sordu,dedi ki: Dünya ve âhiret, doğu-batı gibidir, birisine yaklaştıkça, öbüründen uzaklaşırsın.

Bilmiyorum ki dünyayı daha nasıl anlatayım, başı telaş,zorluk ve çabalama,
sonu da yok olma,helali bile hesab, haramı da azab ve ikab olan olan dünya hakkında  bilmem daha başka ne diyeyim.

Kendini insanlara süslü,  şatafatlı ve câzib gösterip
onlara çok samimi bir dostmuş gibi zâhir olan dünya'nın bu  yaklaşım tarzını ÖLÜM deşifre edip dünyayı rezil ediyor ve onun samimi olmadığını ortaya çıkarıyor.

Halı meçhul biri, kendini büyük bir tüccâr gibi takdim edip bizi de aldatmak niyeti ile bizimle tam iş ve ticaret akdi yapacağı ve bizim de ona parayı teslim edeceğimiz anda meclise
gelen birisi,o ilk geleni görüyor ve ona: Sahtekâr! Ne arıyorsun burda, bunları da mı kandırıp aldatmak istiyorsun diyerek nasıl bizi uyarıp onu rezil ediyorsa,bizimle kucaklaşan ve kendini samimi dost gösteren, hiç birbirimizden ayrılmayız diyen dünyamız ya elimzden gidince,veya biz ölüp onu arkamızda terk edince foyası o ve iki yüzlülüğü ortaya çıkar.

Akıllı insan( inanmayan bir  kimsenin meâd aklı yoktur) dünyanın fani, geçici, aldatıcı, oyalayıcı, vefasız, kararsız, olduğunu bilir ona göre davranır,aldanmaz ve özellikle yanında emanet olan hele hele haram yollarla kazanılan dünyaya sevinmez.

Akıllı insan helal ile yetinir harama dalmaz,taat ve ibadeti ihmal edip,günaha
girmez, Allah'ın fazlına ve keremine göz diker,
imanda ve dinde  fakir, hatta mahrum olanlara el açmaz.

Akıllı insan Allah'a tapar,O'na yapılan duâ'ya ve duanın er veya geç kabul edileceğine inanır,bugün söylediğini yarın yalanlayan bilime,neye inandığı,kime hizmet ettiği belli olmayan din  düşmanı bilim adamlarına kanmaz.

Allah'ım! Bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize Seninle mutmain olan, kaza ve kaderine iman eden,verdigin helal ile iktifâ eden, sana kavuşmaya inanan, dünyanın hakikatını bilip
dünyaya aldanmayan bir nefis ihsan eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

14 Ağustos 2021 Cumartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.