BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


فاعتبروا يا اولى الابصار

"O halde ibret alın ey akıl sahipleri"
Haşr suresi 2.ayet.

Mir'aye, çobanın sürüsünde bulunan ve çobanın tavladığı bir keçiye bazı yörelerde verilen isimdir.

Çoban, sürüye gel dediği zaman gelmesi için,ve git dediği zaman gitmesi için dolayısıyla sürüye tam hakimiyet kurması için bu keçi'den (Mir'aye) istifade eder.

Kalabalık bir sürüyü zabt ü rabt altına almak ve kontrol etmek zordur,her biri bir tarafa dağılmıştır.
Çoban ekmek ve tuz vererek alıştırdığı, tavladığı, diğer keçilere göre daha çok ilgi gösterdiği bu keçiye gel diye işaret edince geliyor,gelince de bütün sürü onun arkasına takılıp geliyor,git diye işaret edince gidiyor ve bütün sürü onun arkasına takılıp gidiyor.

Tekrim,tahmil,terzîk ve tafdîl ile üstün kılınan
İsra suresi :70 ayet.insan
oğlunun yüce Allah'tan gördüğü menfaat,bu keçi'nin cobandan gördüğü menfaattan daha mı az? Hayır daha az değildir.
O zaman niçin keçi'nin çobana bağlılığı ve sadakati kadar bile insanoğlu (özellikle inanıyorum diyen) nimetlerini sayamadığı, 
İbrahim suresi:34 ayet.
yüce Allah'a bağımlı ve sadakat sahibi olmuyor?

Mir'aye(Çobanın keçisi) çoban'dan gördüğü basit bir menfaat ve ilgi sebebiyle, sürüyü çobanın  ufak bir işaretiyle getirip götürürken, gözünü çoban'dan ayırmıyorken âlemin zübdesi ve kâinatın fihristi sayılan insan( hele hele mü'min) nasıl olur da yüce Allah'ın açık,sarîh ve net olan emirlerini, hükümlerini raf'a kaldırıyor, yasağını, haramı, günahı pervasızca işliyor?.

Konumu, makamı, kimliği,rengi ne olursa olsun kendisi de çoban olan insan, yüce Allah'a böyle isyan ederken, başkalarına yağdırdığı emir ve yasaklara  uyulmadığında kızmaya,
gazab etmeye yüzü kalır mı?.

Zavallı(zevalî ve gidici) insanoğlu, şaşırıp şaşırtıyor,kendine ve başkalarına zülmediyor, dünya menfaatı uğruna,makam mevkî hırsına kendi gibi zavallı (hatta inanmayan) birilerinin sözüne inanıyor da, yüce Allah'ın ve Rasulullah efendimizin sözlerini raf'a kaldırıyor.

Üç kuruşluk ve üç beş günlük dünya menfaati için bir delikten bir kaç kez sokuluyor da akıl almıyor.
Hâlbuki bir merkeb(eşek) semeri ve yüküyle geçtiği bir yerde sıkışırsa,ikinci kez aynı yerden yüksüz ve semersiz geçmez,belki bir şeye bağlanır ve sürüklenirse ancak böyle geçer.

Ey yüce Allah! bizlere ve bütün müminlere  ibret almayı, aklımızı lehimize kullanmayı, sayılması mümkün olmayan nimet ve ikramına karşı nankör değil, kadirşinas olmayı nasîb eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

12 Ağustos 2021 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.