BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


وما بكم من نعمة فمن الله
"Elinizde nimet olarak ne varsa Allah'tandır"
Nahl suresi: 53. ayet.

Bir mü'min ömrü boyunca iyilik yapmaya çalışır,buna mukabil kötülükten de  uzak durmaya çalışır.

İyilik yapmak da  nimettir, kötülükten uzak durmak da nimettir, işte bu her iki ni'met çeşidi ve daha nice sayılmayan tüm nimetler yüce Allah'tandır.

"Lâ havle ve lâ kuvvete illa billeh" mübarek kelimesinin bir anlamı da budur. Kul ile kötülükker arasında yüce Allah engel olunca kötülükten uzak durmak mümkündür, iyiliği yapmak için yüce Allah kuluna  kuvvet, güç verince, yönlendirince kul o iğiliği ancak yapabilir.

Bir kul, yapmak istediği iyi bir şey için cüz'î iradesini kullanır, ötesini yüce Allah'a havale eder.kõtü bir şeyi yapmamak için yine  cüz'î iradesini kullanır ve yüce Allah'ın yardımını bekler.

Herhangi bir iyiliği yapan bir kul, bilmelidir ki, sırf bu iyilikte yüce Allah'ın yedi ni'meti vardır ve kul bunun farkında ve şuurunda olmalıdır ki, nimetin şükrünü eda etmeye gayret etsin.
Bu yedi ni'met:

1-) Yapılan herhangi bir  iyiliği Yüce Allah meşrû kılmıştır.
2-) meşru kıldığı bu nimeti Yüce Allah bize öğretmiştir.
3-) Bize kadar ulaşmasını Yüce Allah temin etmiştir
4-) Aklımızla, bedenimizle bu iyiliği yapma gücü bize Allah tarafından verilmiştir.
5-) Akıl ve beden gücünün dışında bu iyiliği yapma muvaffakiyetini yüce Allah'a borçluyuz.
6-) Bütün bunlardan sonra yaptığımız bu iyiliği eğer Yüce Allah kabul edecekse bu da ayrı bir nimettir.
7-) yapılan Bu iyilik için 1'e 10, 1'e 70, bire 700 ve daha fazla sevap verme nimeti bambaşka bir nimettir ve bu da ancak ve ancak yüce Allah'tandır

O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimiz bu hususta bir hadis-i şerifte şöyle buyurmaktadır:
"Hiçbiriniz yaptığı amel ile cennete giremez Sen de mi ey Allah'ın rasulü diye sorduklarında,Evet Allah'ın beni rahmeti ile kuşatması hariç ben de buyurmuştur"
Müslim Hadis no: 2818.

Allah'ım dünyada da ahirette de bizleri ve bütün müminleri kuşatıcı rahmetinle kuşat.
Bütün nimetleri senden bilen yaptığı herhangi bir iyiliği yine senden bilen, yaptığı yanlışları da kendi nefsinden bilen kullarından eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

11 Temmuz 2021 Pazar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.