BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اللهم ارحمنا بالقران واجعل القران لنا اماما ونورا وهدى ورحمة اللهم ذكرنا منه ما نسينا وعلمنا منه ما جهلنا وارزقنا تلاوته اناء الليل وأطراف النهار واجعله لنا حجة يارب العالمين.

Allah'ım! Kur'an'ı Kerim ile bizlere rahmet eyle, Kur'an-ı Kerim'i  bizlere önder,nur, hidayet ve rahmet kıl.

Allahım! Kur'an'dan unutturulduğumuzu bize hatırlat, ve kur'andan bilmedigimizi bize öğret.

Gecenin bazı vakitlerinde ve gündüz'ün iki ucunda Kur'an'ın tilavetini bizlere nasib eyle,(kıyamet günü) lehimize şahitlik eden hüccet eyle ey âlemlerin rabbî olan Yüce Allah.
Zerkeşî, Burhân 1/475

Duâ'da geçen tilavet nedir,
tilavet,kıraat ve tertîl'in farkı nedir? Kısaca şöyle:

Tilâvet,iki ve daha fazla kelimeyi alenî olarak yüksek sesle okumak ve duyurmak demektir, tilavet, kişinin okuduğu Kur'an'a inanması, anlaması,ona tabî olup onunla amel etmesi ve bunu sürekli yapması demektir,tilavet amel ve ittibâ'dır

Kırâat,bir harfi sesli veya sessiz, kur'an'dan veya ezbere okumaktır. Mücerred okumanın'da ecri vardır, bazıları okuyan  okuduğu Kur'an'ın anlamını bilmezse sevabı yok derler,bu doğru deyildir, elbette okuduğunu anlamak tercîh edilir, buna kimsenin itirazı yok ama sevabı yok demek doğru değildir şöyle ki; Rasulullah efendimiz bu hususta bir Hadis-i Şerif'te şöyle buyuruyor: 
"Kim Allah'ın kitabından bir harf kıraat ederse (okursa) bir ecri vardır,ve bu ecir de on katındadır"
Tirmizi Hadis no: 2910.

Tertil ise, Kur'an'ı Kerim'i tilavet ederken teenî ile,tahkik ile harflerin çıkış noktalarına dikkat ederek hakkını,harflerin sıfatlarına dikkat ederek mustehakkını vermektir ve  harfleri ince ve kalın okurken,aşırılıktan sakınmaktır.Ayrıca tertil Kur'an'ı  tilavet ederken edâ çeşitlerinden bir tanesidir, diğer eda çeşitleri tahkik ve hadr'dır.

Ey Kur'an'ı indiren yüce Allah! Kur'an'ı okumayı, tilavet etmeyi, anlamayı, yaşamayı ve Kur'an ile sünnetin istediği şekilde art niyetlerden ve dünyevî menfaatlardan uzak bir şekilde Kur'an'a ve parlak sünnete hizmet etmeyi bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize nasip eyle.
Âmin.

Ahmet ÖZKAN

25 Haziran 2021 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.