BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

اذا ضاقت بك الدنيا 
تفكر في الم نشرح
لن يغلب عسر يسرين
اذا فكرته تفرح

(Ey ahiret yolcusu, çeşitli sıkıntı ve sebeplerden, zorluk ve zorbalıklardan,
elem ve haksızlıklardan
dolayı) dünya sana dar gelirse, Elem neşrah süresini düşün(ve o sureyi oku),zira bu mübarek sure'de iki defa usr ,iki defa da yusr kelimesi zikredilmektedir.

O'na salat ve selam olsun Rasulullah Efendimiz: "Bir usr (zorluk) iki yusr'u (kolaylığı) asla yenemez, demek ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır, muhakkak ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır" buyurmuştur.
Hakim Hadis no : 3950.

Bu zorluk ve  haksızlıklar düşmandan geldiği gibi, dost'tan da gelebilir.

Mu'min'e düşen, düşmandan BİR,dost'tan BİN defa sakınması gerekir,niye böyle? Çünkü dost bir gün düşmanla beraber olup onun maslahatına iş yaparsa, veya hırs bürümüş gözü hak hukuk kitap sünnet, kardeşlik görmez de hırçınlaşır, cahillik yapar yabancılaşırsa, eski dostunun bütün zayıf  yönlerini bildiği için tahribatı daha fazla olur.

İşte sen ey mü'min bütün bu olup biten ve olup biteceklere karşı bu mübarek sureyi okur ve düşünürsen sevinir (rahat eder)sin, çünkü bu yüce Allah'ın kesin ve değişmez kanunu,inanan mü'minler için büyük bir müjdedir.

Not: Elem neşrah süresinin içinde  iki defa marife olarak El-usr (zorluk),iki defa da nekire olarak yüsr(kolaylık) geçer.Marife tekrar edilse de tektir,nekire ise tekrar edildiği kadardır,yani burada usr(zorluk) tek'tir, çünkü marifedir,yusr (kolaylık) ise ikidir, çünkü nekiredir.

İnişli yokuşlu dünyada imtihanda olduğumuzu unutmayalım,herhangi bir imtihan'ın soruları kolay da olabilir zorda olabilir buna da hazırlıklı olalım. 

Dünyada sınav yapanlar, sınava tabi tuttukları kimselerin ne  kadar çalışkan  olduklarını pek  bilemezler, ve nasıl cevap verdiklerini sınav  kağıtlarını  okuduktan sonra anlarlar ama Yüce Allah, ezelden ebede her şeyi biliyor yine de çeşitli hikmetlerden dolayı bütün kullarını sınava tabi tutuyor.

İşte bu sınavda ve diğer alanlarda mümin zorlanıp dara düşebilir,bu durumda da yine yüce Allah'a onun kitabına Rasulullah efendimizin sünnetine sabra namaza iltica  etmeli ve yüce Allah'tan  bu darlıktan çıkış beklemeli,sabr'a ve duâ'ya
devam etmelidir.

Yüce Allah bizlere ve bütün müminlere karşılaştıkları ve karşılaşacakları zorluklardan ve her türlü
darlıktan, dinî ve dünyevî fitnelerden,ak yüzle kurtulmayı, umumi  ve âcil bir çıkışı ve  kurtuluşu lütfeylesin.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

22 Haziran 2021  Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.