BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


لا حول ولا قوة الا بالله
La havle ve lâ kuvvete illa billeh.

Ebu zer El- Ğifarî r.a şöyle
buyurdu: Sevgili (Dostu)m olan Rasulullah efendimiz bana bazı hayırlı hasletleri tavsiye etmiştir.

(Malda ve makamda) benden üstün olanlara(özenerek) bakmamamı,( yüce Allah'ın verdiğine kanaat ve şükretmem için) mal ve sıhhatta benden daha aşağıda olanlara bakmamı,(kalbleri huzur ve huşû içinde Allah için sükunete kavuşmuş olan)
miskinleri sevmemi ve onlara yakın olmamı tavsiye etti.

Bana sırtlarını dönseler bile akrabam ile akrabalık bağını koparmamamı, Allah için ve Allah yolunda kınayanın knamasından korkmamamı,acı da olsa hakkı (doğruyu) söylememi,Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billehi (mübarek) sözünü çokça söylememi,zira bunun cennetin hazinelerinden bir hazine olduğunu tavsiye etti.
İbn-i Hibbân Hadis no:449

Dünyada bizden altta,dinde de bizden  üstte olanlara özenerek bakmamız, yüce Allah'ın nimetlerini küçük görmemek ve âhirete daha iyi hazırlık yapmak için önemlidir.

Zayıf olduğu söylenen bir hadis-i şerifte miskinlerle ilgili şöyle buyuruluyor:
"Allahım! Beni miskin yaşat,miskin olarak ruhumu al ve miskinlerin zümresi içinde beni haşret.
İbn-i Mace Hadis no:4126

Sıla-ı rahim ömrü uzatır,rızkı bollaştırır.Yüce Allah'ın emridir,Rasulullah efendimizin emri ve tavsiyesidir.Birbuçuk yıl oldu bu ithal hastalık yüzünden sıla-ı rahîm zedelendi ve aksadı, bazıları için, bazı yerler ve bazı zamanlarda tamamen durdu.Milyarlar arasında aksayan bu kuvvetli tavsiyelerin ve emirlerin vebalini sebeb olanlar taşıyacaklardır.

Yüce Allah'ın rızası uğrunda ve acı da olsa hakkı söylemek ve kınayanın kınamasından korkmamak, büyük ecri olması yanında büyük bir şereftir.

Rasulullah efendimizin tavsiyesine konu olan ve cennetten bir hazine olan bu mübarek sözün anlamı şudur: Bir kul'un günaha girmemesi veya girmişse vazgeçmesi ancak yüce Allah'ın izniyledir.Şerri ve kötülüğü def'etmek, hayrı ve iğiliği celbetmek ancak yüce Allah'ın izniyledir.Bir mü'min eğer harama düşmüyorsa bu, yüce Allah'ın koruması iledir,tâat ve ibadeti yapıyor ve bu konuda da yapmaya devam ediyor ve sabrediyorsa, bu da yüce Allah'ın yardımı ve tevfîkî iledir.

Allahım! Bizleri ve bütün müminleri bu ve benzeri emirleri ve tavsiyeleri elinden geldiği kadar yerine getiren Kur'an ve sünnete bağlı olan, hakkı hak bilen ve ona tabi olan, batılı batıl bilen ve ondan uzak duran kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

20 Haziran 2021 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.