BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


كلى  اليك مع الأنفاس محتاج
لو كان فى مفرقى الاكليل والتاج

Allahım! Başımda  dünyanın en pahalı, baha biçilmez, altın ve kıymetli şeylerle süslü olsa da tacım, tepeden tırnağa,tümüm, aldığım nefesler dahil herşeyimle (her zaman her yerde) sana muhtacım.

İnsanoğlu dara düşünce, onu bu darlıktan kurtaracak yüce Allah'a dayanmak ister,hatta gözlerini dua'nın kıblesi olan gökyüzüne diker.

Ot ve yem bulamayan, aç ve susuz kalan, vahşi olan ve olmayan hayvanlar bile başlarını gökyüzüne ve âdeta yalvarır bir şekilde 
kaldırdıkları çok görülmüş ve müşahede edilmiştir.

Küçük çocuklar da, bir bela ve musibet esnasına
şehadet parmaklarını göğe doğru kaldırdıkları vaki'dir.

Bu, insanın ve diğer bazı canlıların fıtratında vardır.

İnsanların çoğu sağlık ve âfiyet içinde yüzerken bu hakikatten gafildirler de,
dara düştüklerinde bu çareye sığınıyorlar.

Yüce Allah bu hususta şöyle ferman buyuruyor
"Denizde bir tehlike ile yüzyüze geldiğinizde O'ndan başka bütün yardıma çağırdıklarınız kaybolup gider"
İsrâ suresi 67.ayet.

Dara düşen gayri müslim olsa bile o anda taptığı putlar aklına bile gelmez,gelse de onların ismini anmaz,anda da fayda vermez.

Burada, en tehlikeli yer olan deniz,dev dalgaları ve korkunç heybeti sevebiyle zikredilmiş ise de,insan az önce geçtiği gibi her an, her yerde her zaman karada denizde havada yüce Allah'a muhtaçtır.

Gayrimüslimler bile dara düştüklerinde böyle yapıyorlar,düşen uçakta ateist bulunmaz diye de meşhur olmuştur. Hayvanların da çocukların da dara düştüklerinde, hayvanların gökyüzüne doğru başlarını kaldırıp gözlerini diktikleri, çocukların parmaklarını göğe doğru kaldırdıkları da tecrübe ve müşahede ile biliniyor.

Peki,en azından akîl- bâlîğ olan bir müslüman,inkarcı birisinden -bağışlayın-  bir hayvandan ve küçük bir çocuktann biraz farkı olması gerekmez miydi? 

Sadece dara düştüğünde mi Allah diyecek ve sadece o zaman mı yüce Allah'a yalvaracak?

Müslüman her konuda O'na salât ve selâm olsun Rasulullah efendimizi ve örnek şahsiyetler olan peygamberkeri örnek almalıdır. Örneğin  Hz yunus'u taklid etmelidir.
"Eğer o(Hz.Yunus) balığın karnına girmeden önce tesbih edenlerden ( yüce Allah'ı zikredenlerden veya namaz kılanlardan) olmasaydı, kıyamete kadar balığın karnında kalacaktı."
Sâffât 143,144 ayetler.

Firavun ise,tam denizde boğulacak zaman ölüm emareleri kendine açıkça ayan beyan olunca;
"Şöyle dedi:"Elhak inandım ki israiloğulları'nın iman ettiğinin dışında ilah yokmuş"Ben de kendini ona teslim edenlerdenim.
Şimdi, öyle mi? Halbuki daha önce hep baş kaldırmış ve bozguncular arasında yer almıştın.
Yûnus suresi: 90,91 ayet.

Hazreti Yunus kurtuldu firavun ise boğulup gitti.
Mümin ,müslüman kimse Allah demeyi Allah'a yalvarmayı O'na yakarmayı, O'nana iltica etmeyi,O'na dua etmeyi O'nunla sulh olmayı son ve  tehlikeli bir ana, tam ölecek zamana tam dara düştüğü aşamaya bırakmaması kendi menfaatınadır.

İki çarpıcı örnek
1-) Birisi çok pahalı  olan yatında denizde keyif sürerken bir arı dilini sokuyor, ulaşılması gereken yere ulaşmadan dili şişiyor, nefes alamıyor ve milyon dolarlı yatında ölüyor.
2-) ikincisinin helikopteri var uçağı var doktorlar emrinde, yok yokların içinde yaşıyor ama ulaşması gereken yere ulaşamadan ölüyor.

Her zaman her yerde her münasebette Allah demesi gereken, O'na dönmesi gereken ve herşeyini yüce Allah'a borçlu olan mümin günlerce, haftalarca  bir kez bile Allah demiyorsa İnşallah demiyorsa, şifa Allah'tan demiyorsa bu olup biten  Allah'ın kaza ve kaderidir,inşallah atlatırız diyemiyorsa buna ve bunun gibi olanlara ne diyelim?

Dünyaya çıplak geldigi halde,sonra yüce Allah'ın imtihan için ona verdiği servetinin hesabını bilmiyecek kadar her tarafı servet,her tarafı şatafat,her tarafı imkan oldugu ve ölürken beraberinde kefenden başka hiçbir şey götüremeyecek gerçeğini bildiği halde kibir gurur ucb yapıyor ve baş kaldırıyorsa, adeta Allah demeye tenezzül etmiyorsa buna ne demeli?

Böylelerinin, Azrail a.s  ve yardımcı melekler etrafını kuşatınca ve can boğaza gelince Allah demesi onun ne kadar işine yarar? Bunun o anda bir işe yarayıp yaramayacağı bilgisini, her şeyi bilen, her şeye hakim ve  kadir olan yüce Allah'a havale ediyoruz.

Allahım mağrur olmaktan aldanmaktan aldatmaktan sana sığınıyoruz bizleri ve bütün müminleri uyanık yaşayan uyanık ve imanla ruhunu teslim eden akyüz ile huzuruna gelen bahtiyar kullarından eyle.
ÂMÎN

Ahmet ÖZKAN

12 Haziran 2021 Cumartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.