BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


من تحلى بغير ما هو فيه
فضحته شواهد الامتحان
و جرى في السباق جرية سكيت
نفته الجياد عند الرهان

   Kendinde olmayan vasıflarla muttasıfmış gibi kendini gösteren kimse, yarışmada, müsabakada veya imtihanda yakayı ele verir.
   Yarışmada asil ve rahvan atlar ile yarışan bir at, asil ve rahvan değilse, eğitimli ve antramanlı değilse, başka bir ifade ile yarış atı değilse, rahvan ve asil atlar onu geride bırakır, onu eker.
   HALEP ORADAYSA ARŞIN BURADA.
   Birçok kişi,belki de herkes ben iyiyim veya  muvaffak oldum diyebilir,diyebilir ama işin aslı böyle mi,iyi olmanın ve muvaffak olmanın kriterleri yok mu? Elbette her şeyin kriteri ve ölçüsü olduğu gibi iyi olmanın muvaffak olmanın da kendine göre kriterleri vardır.
   Burada muvaffak olmanın kritik üç kriterini arz etmekte fayda vardır:
   BİRİNCİSİ : Hiçbir hazırlık ve plan yapmadan, kişi  bir de bakıyor ki kendini iyi amellerin içinde buluyorsa,
   İKİNCİSİ : Günahlara meylettiği halde ve günahlardan kaçmak gibi ciddi bir planı olmadığı halde bir türlü günaha yaklaşamaması ve  selamette kalıp günahtan uzak oluyorsa,
   ÜÇÜNCÜSÜ : yüce Allah'a çokça dua edip yalvarıyor ve yakarıyorsa, bunlar muvaffakiyetin kriterleridir.
   En olumlu manada muvaffak olduklarına inanılan şahsiyetler, muvaffakiyetin kriterlerini  böyle dile getiriyorlar.
   Aynı şahsiyetler kişinin yalnızlığa terk edildiğinin kriterlerini de şöyle dile getiriyorlar:
   BİRİNCİSİ: günahlardan kaçtığı halde yakasını bir türlü günahlardan kurtaramıyorsa,
   İKİNCİSİ: çokça cabaladığı halde bir türlü iyiliği ve hayrı yapamıyorsa,
   ÜÇÜNCÜSÜ: Yüzüne dua tazarru ve niyazın,yüce Allah'a yalvarma ve yakarışın kapıları kapanıyorsa, bunlar o kişinin nefsi ile başbaşa bırakıldığının ölçüleri olarak veriliyor.
   Bu hususta Abdullah es sakafi'nin rivayet ettiği bir hadiste Rasulullah Efendimiz şöyle buyurmaktadır: 
"Kişinin, kendisine verilmeyen(kendisinde olmayan) bir şeyi varmış gibi gösterip( benimdir diye iddiâ etmesi), emanet aldığı ( ve kendisine ait olmayan) iki elbisenin(meselâ izâr ve ridâ'nın) bunlar benimdir demesine (ve günaha girmesine) benzer.
Buhari Hadis no: 5219
Müslim Hadis no:2130
   Kuma'sı olan sahabe bir bayan, Resulullah efendimize dedi ki: Ben kuma'ma : Kocam benimle  senin bildiğinden çok daha fazla ilgileniyor, bana değer veriyor kıymet veriyor desem olur mu? Rasulullah efendimiz bunun üzerine bu hadisi buyurdu.
   Bu davranış hem doğru değil hem de o erkeğin kendisi ile ikinci eşi arasında buğza ve geçimsizliğe sebep olacağı için Resulullah Efendimiz kapıyı kapatıp böyle demesini engellemiştir.
   Ey yüce Allah'ım bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi, Kurtuluş sadakattadır gerçeğinden hareketle sözü özü sadık olan, hiç kimsenin zararını istemeyen, hep ıslah edici olan, muvaffak kullarından eyle.
Bizleri nefsimizle baş başa bırakma.Âmin.

Ahmet ÖZKAN

20 Nisan 2021 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.