BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


   Kendilerini çarçabuk unutanların yerine.
   Baktım ölüler fatiha okuyor birbirlerine.
لولا المشقه ساد الناس كلهم
الجود يفقر والاقدام قتال
   Eğer meşakkat ve zorluk olmasa her kes kendini (sözle) en üstte ve en başta görürdü.
   Ama lafla peynir gemisi yürümez, zira elinden malın çıkacağını bile bile cömertlik yapmak, öleceğini veya şehit olacağını bile bile ön safta çarpışmak her kesin (babayiğidin) kârı değildir.
   Hayatta iken beraber olduğumuz insanları, vefat ettikten sonra unutmamak da,herkesin işi değil, er kişinin ve vefakâr kişinin işidir.
   Rasulullah efendimiz (bazen)  bir koyun kestiği zaman,vefat eden eşi Hz Hatice'nin arkadaşlarına da gönderirdi.
Buhari Hadis no: 3816
Müslim Hadis no:2435.
   Bir gün yaşlı bir kadın Raulullah efendimizin hane-i saadetlerine geldi, onu ikramda bulundu sebebini soranlara buyurdu ki: Hatice hayatta iken bize geliyordu ahde vefa(Hatice'nin arkadaşlarına ikram etmek) dindendir.
İhya-ı ulûmiddîn 1/403
   İsnadı hasen olan bir hadiste Rasulullah efendimiz şöyle buyurdular : "iyiliklerin en iyisi, kişinin, babası vefat ettikten sonra onun sevdikleri ile ilgiyi ve alakayı koparmamasıdır"
Müslim Hadis no : 2552
   Abdullah b Ömer'in arasıra dinlenmek için bindiği  bir merkebi vardı, bir de sarığı vardı, yolda gördüğü birisine sordu:  Sen falan kişi değil misin? Adam : Evet dedi, Abdullah b Ömer, hemen binmesi için merkebini ona verdi sarığını da onun başına giğdirdi.
   Arkadaşları dediler ki : Niye öyle yaptın bunlar az şeyle yetinirler'merkebibi ve aştığını vermeseydin, dedi ki : Bunun babası  babam  Ömer b Hattab'ın dostuydu ve ben de Rasulullah'ın şöyle buyurduğunu duydum diyerek yukarıdaki hadis okudu.
Müslim Hadis no: 2552
   Babamızın dostunu unutmamalıyız diye tavsiye eden bir din vefat eden babamızı annemizi eşimizi akrabalarımızı ve din kardeşlerimizi
 unutmamızı uygun görür mü? Elbette uygun görmez.
   Her zaman ve özellikle içinde bulunduğumuz bereketli ve hayırlı zamanlarda,Ramazanda  daha çok ölülerimizi duadan sadakadan ve buna benzer hayırlardan unutmamalıyız vefa bunu gerektirir.
   Allah'ım başta anne babamıza, ölmüşlerimize ve din kardeşlerimize karşı bizleri vefakâr eyle, çocuklarımızı ve din kardeşlerimizi de  bize karşı vefakâr eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN

29 Mart 2021 Pazartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.