BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


نفسي الى ما ضرني داعي
تكثر  اسقامي واوجاعي
كيف احتيالي من عدوى اذا
كان عدوي بين اضلاعي

   Ne kadar zararlı şey varsa, nefsim beni ona çağırıyor, dolayısıyla nefsim böyle yapmakla  hastalıklarımı, acılarımı ve ağrılarımı arttırıyor.
   Bilmiyorum bu azgın düşmanımdan nasıl kurtulacağım, zira benim bu düşmanın uzakta falan değil kaburgalarımın arasından beni tehdit ediyor.
   "Muhakkak ki nefis daima kötülüğü emreder"
Yûsuf suresi 53.Âyet.
   Nefis,en zararlı düşman, onun imtihanı en çetin imtihan, çaresi ve ilacı en zor bulunan, ilacı çok karışık, tedavisi de hayli müşkül.
  Bütün bu zorlukların iki sebebi vardır.
   1-)Nefis dahili bir düşmandır.Evdeki hırsız gibi bulunup yakalanması çok zordur.
   2-) Çok sevimlidir.Kişi kendi kusurunu görmez, görmek istemez, duymaz, duymak istemez.
   Yüce Allah'ın koruduğu ve rahmeti ile kuşattığı hariç, kolay kolay hiç kimse kendi kusurunu görmek ve duymak istemez.
   Yüce Allah dünyayı yarattığından bugüne ve kıyamete kadar vukû bulan ve bulacak olan bütün fitne ve fesatlar, rezaletler, bütün helak edici şeyler, bütün günahlar ve cinayetler, ya emmâre nefis ile nefsin hevası tarafından, veya nefisle yardımcıları tarafından işlenmiştir.
   İblis'in,kâbil'in,Harut ile Marut'un, günümüzdeki, iblis,firavun,karun,Ebu Cehil, azgın,bâğî,zâlim ve mutecavizkâr olanların tümünün müsebbibi kendi nefisleridir.
   Puta tapan,aslında nefsinin arzusuna uyuyarak puta  taptığı için  kendi nefsine tapıyor. 
   Paraya makama mevkiye şöhrete tapan bunlara değil, nefsine tapıyor Çünkü nefsi bunları arzuluyor.
   Bütün bunları insan kendi nefsi için istiyor, eğer nefsine olan sevgisi ortadan kalkarsa bunlar da ortadan kalkar ve rahat eder.
   Sahih tasavvuf ile Kur'an ile sünnetin emrinde olan tarikatlardaki seyr ve süluk, nefis tezkiyesi ve terbiyesi,nefsin temizlenmesi ve arı duru olması içindir.
   Nefis tezkiye ve terbiye ile temizlenirse  bâtıl ilahlara( hevaya,Dinara, dirheme,maddeye, zorbalığa, haksızlığa, makama şehvetlere) tapmaz,  hevesinden ve arzularından sıyrılır sadece ve sadece bütün benliği ile
اياك نعبد
"Yalnız sana ibadet ederiz"Fâtiha suresi 5.Âyet.
der ve güzel bir kul olur.
   Allah'ım bizi ve bütün müminleri, kötülükleri çok emreden nefsi emmare'nin egemenliğinden ve acımasız darbelerinden muhafaza eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

14 Mart 2021 Pazar.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.