BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


لسان فصيح معرب في كلامه
فيا ليته من وقفة العرض يسلم
ولا خير في عبد اذا لم يكن تقى
وما ضىر ذا التقوى لسان معجم

   Adamın dili fasih, konuşurken düzgün  konuşuyor (edebiyat parçalıyor) ama, Keşke bu fasîh dil kıyamet günü, arz günü mahkeme-i kübrâ'da azab'tan kurtulsa da, bir de sahibini  savunup onu da  azab'tan kurtarabilse o zaman ne iyi olurdu.
   Eğer bu dil ve sahibi dünyada (gıybet, mâlâ ya'ni ve bu gibi şeylerden uzak kalmamış da) takva'yı azık olarak biriktirmemiş ise, böyle bir kul'un hayrı yoktur.
   Buna mukabil dilini ve sâir organlarını haramdan koruyan bir kişi, varsın dili fasih olmasın, varsın çok fasih konuşmasın varsın acem ve acemî olsun bu,ona hiç zarar vermez.
   Şöyle bir kaide vardır :
İtibar gören  ve aslolan, manalardır, kalıplar ve kaplar değildir.
   O'na salat ve selam olsun Rasulullah efendimizden bu hususta nakledilen bir Hadis-i Şerif şöyledir:
شرار امتي الثرثارون المتشدقون المتفيهقون.
Ümmetim'in en şerli olanları, başka bir rivayette en buğz ettiğim ve kıyamet günü benden en uzak olacak olanlar, çok konuşanlar, haksız yere kendini zorlayarak lafı eyip bükerek ve tekrar tekrar ağızlarında dolaştırarak çok konuşanlar, konuşmalarıyla iftihar edip insanları küçük görerek, dillerini ve çenelerini sağa sola kaydıranlar,kibirlenip ağzını doldurarak kibirli kibirli yaptıklarıyla  üstünlük taslayarak kendilerini ileride görenler. Tirmizi Hadis no : 2018
   Bir insan tabii olarak, fıtri olarak içinden geldiği gibi riyasız ve gösterişsiz kimseyle alay etmeden, kimseyi küçük görmeden kendini zorlamadan ve hadis-i şerifte geçen afetlerden uzak olarak bir şeyler konuşuyorsa, ve onun konuşmaları düzgün ve fasih olarak yansıyorsa bu  da Allah'ın bir lütfudur.
   Ey insanoğlu konuştuğun zaman sana mevcud  imkanları lütfeden yüce Allah'tır,  dişler,dil,ağız boğaz nefes  ses, sedâ,etrafında seni dinlemeye gelen insanlar seni dinleyenler,tüm bunlar Allah'ın lütfu ve nimet-i değili midir? O zaman fa'âl-ı hakikî yüce Allah'tır, sakın sebeblere ve aletlere takılma, nimete dalıp nimet vereni unutma.
   Allah'ım sayılmayan nimetlerine gücümüzün yettiği kadar şükretmeyi bizlere nasip eyle. Haddini bilen, yanında duran, nimetten nimet vericiye yol bulan vefakâr ve akıllı kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

7 Mart 2021 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.