BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

كان المنايا قد قصدنا اليك
يريدنك فانظر  مالهن لديك
سياتيك  يوم لست فيه بكرم
باكثر من حث التراب عليك
   Ey eceli yaklaşan kişi baktım da ölüm seni arıyor, bak bakalım bu ölüm senden ne istiyor.
   Bana öyle geliyor ki seni bekleyen bir gün var, o gün senin kıymetin ve değerin şudur : Sana en çok kıymet veren kişi senin mezarına toprağı atan kişi olacaktır.
   O gün ne zaman?
Cevap :
Ölüm sınırı meçhul
Levhasız işaretsiz
Bir gün kapı çalınır
Davetsiz ve habersiz.
   Peki bir kişi ne zaman öleceğini bilir mi? Bunun delilleri çok ama akılda kalır diye şu kıssayı zikredelim :
Halife Mansur ölüm meleğini rüyasında görmüş ne kadar ömrüm kaldı diye sormuş, ölüm meleği Azrail  bir elin beş parmağını göstermiştir, rüyadan uyanan Mansur'a bu derd olmuş   beş saat mı, beş gün mü, beş ay mı, beş yıl mı nedir ? kime sorduysa bu rüyanın tabirini tam bilememiş.
İmam- ı A'zam'a r.a gelip soruyor, İmam Azam buyuruyor ki : Azrail aleyhisselam  sana elin beş parmağını göstermiş ,yani beş şey vardır onları ben de bilmiyorum, onları ancak Allah bilir demek istemiştir.
Bu konuda Rasulullah efendimiz şöyle buyurmuştur : "Gaybın anahtarları beştir, onları Allah'tan başka kimse bilmez,  buyurduktan sonra Lokman suresinin 34. ayetini okumuştur"Buhârî Hadis no :4627
"Kıyamet saati hakkındaki bilgi yalnız Allah'ın katındadır.O Yağmuru yağdırmakta; rahimlerde olanı bilmektedir. Hiç kimse yarın ne elde edeceğini bilemez; hiç kimse nerede öleceğini bilemez; ama Allah herşeyi bilir her şeyden haberdardır." Lokman suresi 34.Âyet.
SORU : ölüm meleği Kıyamet sabahına kadar kimin nerede ne zaman öleceğini biliyor mu ?
CEVAP : Bu konuda şu ana kadar bir bilgiye rastlamadım.
Bildiğim bir şey var bu,bu hususta bize kanaat verebilir.Kadir gecesi'nde Yüce Allah her meleğe  bir yıllık yapacağı görevi veriyor, " o gece bizim katımızdan bir emirle hüküm ve hikmet konusu olan bütün işler ayrılır "Duhân suresi 4.Âyet. Azrail aleyhisselam''a da bir yıl zarfında(Kadir gecesinden Kadir gecesine) öleceklerin ismini, listesini, nerede öleceklerini hangi yaşta öleceklerini bildirmesi konusu bize ışık tutabilir.
NOT : Daha net  ve daha sadra şifa veren bir cevap olursa, o cevap şüphesiz muteber olur.
   Allah'ım hangi yaşta nerede ve ne zaman ruhumuzu senin masum ve görevli  meleklerin alacaksa, en sevdiklerinin hürmetine iman üzere alsın. Âmin

Ahmet ÖZKAN

25 Şubat 2021 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.