BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ان اثارنا تدل علينا
فانظروا  بعدنا الى الاثار

   Bizim eserlerimiz (yaptıklarımız) bize delalet ve şahitlik eder, (bizi tanımak istiyorsanız), biz öldükten sonra yaptıklarımıza bakın.
   Hayvan ölür kalır semeri
   İnsan ölür kalır eseri
   Şeyh Edebali'ye nisbet edilen bu sözler çok anlamlıdır.
   Eseri sadece zahiri anlamda anlayan eksik anlamış olur, belki de eser kişinin amel defterini kapatmayan ameller hizmetler ve gayretler de olabilir.
   O'na salat ve selam olsun  Rasulullah Efendimiz ve onu örnek alan ashab,tâbiîn, tebe -i tâbiîn  onları ihsan'la takip edenler, şefaatlerini umduğumuz,izlerinde yürümek için can attığımız, peşlerinde olmak  istediğimiz sonsuzluk kervanı apartmanlar mı diktiler,  onbinleri içine alacak büyük büyük yerler mi yaptılar? Bunları yapmadılar diye Eser bırakmamış mı oldular ?
Hayır hayır, en büyük en muhalled  ve  kalıcı faydalı eserleri onlar bıraktılar.Kaldı ki apartman vesaire şeyleri yapmak ölçülere göre helalinden olunca sağlam da olunca bir engeli yoktur bu ayrı bir mesele.
   Başta Kur'an ve sünnet olmak üzere, daha sonra gelecek nesillere ve kıyamete kadar devam edecek olan ve insanların yolunu aydınlatan her asra günümüze ve Kıyamet gününe kadar nur ve ışık saçan İlim, alimler, hikmet, ahlak ve yaşanan bir din bıraktılar.
   Dünden bugüne ve Kıyamet gününe kadar beşeriyetin muhtaç olduğu ne varsa bırakıp gittiler. Bu eser değil de nedir?
   Bunun birçok örnekleri bulunmaktadır, Yazıyı uzatmamak için, bu örneklerden ikisi ile yetinelim.
   BİRİNCİ ÖRNEK : Raşit halifelerin  beşincisi sayıdan Ömer b. Abdülaziz'e ölüm döşeğinde sordular : Mal olarak çocuklarına pek bir şey bırakmadın niçin? Buyurdu ki :  Ben onların hak ettiği hiçbir şeyi kısmadım, onlara karşı cimrilik te yapmadım, insanların malından alıp onlara bir şey veremem. Eğer onlar Salih iseler Yüce Allah salihlerin işini deruhte nedir "O iyileri koruyup kollar" A'râf suresi 196. Âyet.onlar salih değilse, ben günah yapmak için  onlara insanların malını verip  günaha sebep olamam.
   İKİNCİ ÖRNEK : Ebu Müslim havlani bir gün Hz Muaviye' nin meclisine gitti halife olan Muaviye'ye  dedi ki : Selam sana ey Çoban, oradakiler niye öyle diyorsun? Selam sana ey emir diyeceksin, Muaviye hazretleri dedi ki : Bırakın onu, o ne dediğini daha iyi bilir.Abdullah Cemaleddin.Şer'i Siyaset sahife : 17,18
   Evet sürü çobanın hatırı için var değildir, belki Çoban sürünün hatırı için vardır.
   İşte bu iki büyük insanın bu davranışları ve nasihatleri, en büyük eser olarak tarihe geçmiş, günümüze ve kıyamete kadar parlak birer örnek olarak bizlerin  bu örneklerden ibret almamızı bekliyor.
   Ey yüce Allah'ım ; sorumlu olduğumuz alanda sorumluluğumuzu yerine getirme kabiliyeti, şuuru ve imkanı bizlere lütfeyle.
Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

20 Şubat 2021 Cumartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.