BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


اذا لم يكن صدر المجالس سيدا
فلا خير في من صدرته المجالس
وكم قائل مالي رايتك رجلا
فقلت من اجل انك فارس

   Bir meclisin baş köşesine Seyyid,efendi, âlicenab, asîl kişi,âlim fâzıl  veya muttaki kişi oturmazsa,bu özelliklerden yoksun ve mahrum kişilerin başköşesine oturdukları veya oturtuldukları meclis ve meclislerde hayır yoktur.
   Beni yolda hiçbir şeye binmeden yaya ve yürüdüğümü görenler bana hayretle  soruyorlar :
Seni yaya görüyoruz, niçin yaya'sın  ve niye bir şeye binmiyorsun? Ben de onlara : Sizin gibiler birşeylere binince,ben de bir şeye binmekten vazgeçtim diyorum.
   İslam'a göre üstünlük takva ile olunca,takva da kalpte olunca,kimin kimden daha üstün olduğunu ancak yüce Allah bilir, veya Yüce Allah masum olan peygamberine vahiy yoluyla veya daha başka yollarla istediği şeyi bildirebilir.
   Halk arasında bazı kayda değer sözler dolaşır bunlardan biri,"Ummadığın taş baş yarar" ,diğeri "ormanı boş zannetme orada bir aslan yatıyor olabilir" gibi cümlelerle ifade edilmek istenen şey şudur : Hiç kimse kimsenin hakkında bu adam kesin şöyledir veya kesin böyledir diye onun akıbeti hakkında kesin konuşamaz sonu ve sonucu belirleyemez.Sonucu Allah belirler.
   Sehl b sa'd es sâidi anlatıyor : Rasulullah efendimizin yanından bir adam geçti "sordu bunu nasıl bilirsiniz ? yanındakiler dediler ki : Bu kişi  bir kız isterse ona verirler,bir konuda  aracı olursa kabul görür, konuşunca insanlar onu dinler.
    Rasulullah Efendimiz sustu, bir müddet sonra fakir Müslümanlardan biri geçti Rasulullah Efendimiz buyurdu ki : Bunu nasıl bilirsiniz ? yanındakiler dediler ki : Bu bir kız isterse vermezler, aracı olursa kabul etmezler konuşunca kimse bunu dinlemez.
   Rasulullah efendimiz buyurdu ki : Bu, diğeri gibi dünya dolusu adam eder." Buhârî Hadis no : 5091
   NOT : birinci kişi gayrimüslim ise, meselenin anlaşılması çok kolaydır, çünkü bir mümin, mümin olmayan dünya dolusu insanlardan çok çok üstündür.
   Eğer bu birinci kişi de müslüman ise, o zaman Yüce Allah vahiy yoluyla sevgili peygamberine bu iki kişinin arasındaki farkı ve durumu bildiriyor, Rasulullah efendimiz de ashabına bildiriyor.
   Allah'ım bizleri  şiârı ve azığı takva olan mütevazi kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

10 Şubat 2021 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.