BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ولا تجهر بصلاتك ولا تخافت بها وابتغ بين ذلك سبيلا

    "Namazında niyazında sesini fazla yükseltme, fazla da kısma ikisinin arasında bir yol tut" İsra suresi 110 Âyet.
   Hz.Ebu Bekir r.a gizli okuyordu ve : Rabbimle gizli konuşuyorum diyordu,Hz.Ömer r.a ise : Ben açık okuyorum şeytanı kovuyor ve uyuyanı uyandırıyorum diyordu.yukarıdaki ayeti kerime inince Rasulullah efendimiz Hz Ebu bekr'i çağırdı ve buyurdu ki : Sen biraz sesini kaldır,, Hz Ömer'i de çağırdı ve :  Sen de biraz sesini kıs buyurdu.Beyhaki.Şu'ab ül iman 2/1014
   İmam şatibi muvafakat isimli meşhur kitabında bu hususta  şöyle der : Rasulullah Efendimiz şunu demek istedi,Din, şunun bunun yaptığı ve arzu ettiği gibi değil,Din yüce Allah'ın ferman buyurduğu ve  benim de Kur'an'ı açıklayıcı olarak yaptığım ve söylediğim gibidir.
   لا يؤمن احدكم حتى يكون هواه تبعا لما جئت به
Sizden birinizin arzuları benim getirdiğim kitaba(Şeriata, Dine) tâbi oluncaya kadar(kâmil) iman etmiş olmaz. Nevevi.Erbaîn.Hadis no :41
   Şimdi su dini mesele bu ibadet bana göre, kanatımca şöyle olmalı denebilir mi? Denemez. Hakkında nass olmayan konularda müctehitlerin ictihadı ve bir asırda yaşayan alimlerin icma-ı elbette edille-i şer'iyyeden'dir.
   Durum bu iken hangi ibadet ne zaman daha hayırlıdır ?
   Bir cihad esnasında en hayırlı ibadet cihattır, kişinin zikrine virdine, gece namazına, gündüz orucuna hatta dört rekatlık namaz farzını kılmaya engel olsa bile, zira öyle bir durumda korku namazı hükümleri geçerlidir.
   Misafir varken en hayırlı ibadet ona ikramdır, seherde en hayırlı ibadet teheccüd Kur'an okumak dua etmek zikir ve istiğfardır, ezan okunurken en hayırlı ibadet fiil ile ve söz ile müezzine icabet etmektir.
    Namaz ibadeti vaktinde ibadeti zamanında Kur'an ve sünnete göre ve mümkünse mescitte kılmaktır,muhtaçlar varsa o andaki ibadet mal ile nüfus ile maddi manevi katkıda bulunmak onların ihtiyaçlarını gidermektir, seferde en hayırlı ibadet kılınması farz olan namazın dışında dostlara yardım etmek muhtaçlara yardım etmek ve yol arkadaşlarına hizmet etmektir.
   Kur'an okurken en hayırlı ibadet o tilavetin yanısıra kalbin huzuru tedebbur ve ayetlerin müktezasınca amel etmektir.
Arafat'ta yapılacak ibadet bellidir, Zilhicce günlerinde yapılacak ibadetler  bellidir. Ramazanın son günü ve Kadir gecesinde ibadetlerin ayrı bir önemi vardır .i'tikâfta yapılması gereken şeyler ayrıdır, müminin mümin kardeşi hastalanırsa veya vefat ederse o zaman devreye girecek ibadet ayrıdır, dolayısı ile insanlara karışıp onların eziyetlerine tahammül eden mü'min, onlardan uzaklaşıp eziyetlerinden kaçan mu'minden  daha hayırlıdır böyle bir mümin her şeyi yerli yerince yaptığı zaman yağmur gibidir nereye düşerse orayı canlandırır yeşertir oraya hayat verir.
   Allah'ım en hayırlısını en güzelini en doğrusunu en isabetlisini yapan ve rızana uygun hayat süren yağmur misali düştüğü yeri bulunduğu yeri bayındır hale getiren yeşerten enerji veren moral veren ruh veren kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

2 Şubat 2021 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.