BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ولقد كرمنا بني ادم وحملناهم في البر والبحر ورزقناهم من الطيبات وفضلناهم على كثير ممن خلقنا تفضيلا.
   Bu mübarek ayet-i kerime'de tekrim  tahmîl  terzîk ve tafdîl vardır.
   Adem oğluna üstünlük ve Onur verildi, ulaşımları sağlandı, temiz besinlerle rızıklandırıldı ve yaratılanların pek çoğundan üstün kılındı.
İsrâ suresi 70. Âyet
   Cismani tekrim herkese, ruhani tekrim müminlere yapılmıştır.
   İnsanoğlu yaratılanların pek çoğundan üstün  kılındı, bu üstünlük sebebi tefsirlerde çeşitli anlamlarda  gelmiştir, birçok müfessirin dediği ve  üzerinde durduğu  bir  üstünlük  sebebi de akıldır.
   insana akıl ile beraber şehvet de verilmiştir, dolayısıyla insan melek ile hayvan arasında bir varlıktır, aklı şehvetine galip gelirse melek gibi olur,hatta daha da üstün olabilir,şehveti aklına galip gelirse hayvanların durumuna iner  hatta daha da aşağıda olabilir.
   Bu şehvet,sadece akla geldiği anlamda cisnânî bir şehvet değil, makam mevki mal hırs, şüphelerin şöhretlerin şehvetini de gözardı etmemek lazımdır.
   Cinlerin de insanoğluna benzeyen yönleri vardır mükellef olmaları hasebiyle, şeytanlara meleklere ve cinlere her üçüne birden bizim tarafımızdan görünmedikleri için cin denir, iyi olanlara Melek kötü olanlara şeytan hem kötülük hem iyilik taşıyanlara cin denir.
   Alemin göz bebeği olan insanın bu kıymeti ve üstünlüğü akıl ile olduğunu var saydığımızda - ki bu en meşhur tefsirfdir-bu aklın üç özelliği olmalı ki sahibi akıllı sayılsın  ve bu akılla üstün olsun.
   1-) taat ve ibadeti günah ve ma'siyete  tercih edecek.
   2-) ilmi ve sahih bilgiyi cehalete tercih edecek.
   3-) ahirete hazırlık ve tedariki,dünyayı biriktirip toplamaya tercih edecek.
   NOT : İslam dini ahirete hazırlık hiçbir zaman dünya için helalinden çalışıp kazanmayı  engellemez,  ama mutlaka birisi biraz daha tercih edilecekse, o ahiret olsun.
   Allahım taat ve ibadeti günah ve ma'siyete, ilmi cehalete, ahireti dünyaya tercih eden,dolayısıyla Yüce zatına ve rızana  rağbet eden kulların cümlesine bizleri  de ilhak eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

24 Ocak 2021 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.