BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


الم تر ان العقل زين لاهله
وان تمام العقل طول التجارب

   Görmüyor musun akıl, sahipleri için bir ziynettir bir süs'tür, aklın olgunlaşması ve tamamlanması için ise, uzun tecrübelere ihtiyaç vardır.
   İlmin sebeplerinden biri olan akıl,yüce Allah'ın insana lütfettiği en büyük nimetlerden biridir hatta "Biz insanoğlunu şerefli kıldık" İsrâ suresi 70 Âyetindeki bu tekrim ve teşrif'in akıl ile olduğu bazı müfessirler tarafından  beyan edilmiştir.
   Dinde çok önemli olan akıl, haddi aşıp naklin önüne geçmek istediğinde sahibinin başını derde sokabilir.
   Bunu bir kıssada geçen gerçeklerle kısaca izah edelim: Hazreti Nuh Allah'ın emriyle gemi inşa edip tufan da Mukadder olunca ve su bütün dünyayı kuşatınca oğlunu gemiye çağırdı ve bizimle  gemiye bin dedi, "oğlu -AKLINI kullanıp-:  Beni sudan koruyacak bir dağa çekileceğim dedi, Hz Nuh yüce Allah'tan aldığı VAHİY ile : bugün Allah'ın hükmünden ancak onun esirgedikleri kurtulacaktır" buyurdu,SONUÇ: derken aralarına dalga girdi böylece o da boğulanlardan oldu.Hûd suresi 43 Âyet.
   Bu hususta Hz. Ali efendimizden gelen bir rivayette şöyle buyuruyor : Eğer din insanların görüşüne göre olsaydı mestin altını, ayağın altını meshetmek üstünü mesh etmekten daha uygun olurdu, ama ben Rasulullah efendimizin ayağının üstünü mesh ettiğini gördüm(yani din akıl ile değildir, vahiy iledir ama bu vahyi ancak aklı olan anlar) Ebu Dâvûd Hadis no : 164.
   Akıl,kendine güvenip vahyin önüne geçmek istediği zaman fâsid olur akıl olmaktan çıkar kendi de sahibi de felakete sürüklenir.
   Bugün özellikle İslam ülkelerinde, Kur'an varken sünnet varken icmâ ve kıyas varken yani edille-i şer'iyyenin her dördü mevcutken bunlara müracaat etmeyip problemleri akılla, biraz da hevaları ile çözmek istedikleri için yetkililer işin içinden çıkamıyorlar.
Düştükleri yerden şahlanıp kalktıkları gün arzu edilen kıvam  nasip olacaktır inşallah.
   Allah'ım her alanda ve Her anlamda kur'an-ı Kerim'i Rasulullah efendimizin parlak sünnetini  başları üstünde tutan bütün problemlerini  Kur'an ve sünnetle çözmeye gayret eden bir ümmet olmayı ve böyle bir ümmetin fertleri olmayı bizlere nasip eyle.
Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

19 Ocak 2021 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.