BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

 

تو لي الامس والغد لست ادري
اادركه ففى ماذااغتماني

   Dün geçti gitti ve bana sırtını döndü, yarını ise bilemiyorum gelir mi gelmez mi, yarına kavuşurmuyum kavuşmaz mıyım o da  belli değil,dünün gidişine mi, yarının gelip gelmeyeceğine mi üzüleyim bilemiyorum.
   Bu şiirin kaili ve sahibi yine yarını ve dünü düşünerek üzüldüğünü beyan ediyor, bu kişinin nefsini hesaba çekmesi açısından önemlidir.
   Halbuki milyonlarca insan var ki dün geçmiş yarın gelecekmiş veya gelmeyecekmiş umurlarında  bile değil.
   Meşguliyet, telaş bazılarına göre zevk ü sefâ şatafat gaflet ve benzeri engeller dünün geçmesine üzülmeyi, yarının gelip gelmeyeceği endişesini taşımayı engelliyor, dolayısıyla kişi başını iki elinin arasına alıp düşünme fırsatı bile bulamıyor ve ömrünün eridiğinin farkına varamıyor, bugün de geçti diye seviniyor ama ters orantılı büyüdükçe küçüldüğünü  hesap edemiyor.
Yaşı ilerledikçe ömrü azalıyor ve büyüdükçe küçülüyor.
انا لنفرح بالايام نقطعها
وكل يوم مضى نقص من الاجل
   Biz önümüzdeki günleri de atlattık,  şu kadar gün de geride kaldı diye sevinirken her geçen gün ömrümüzden bir miktarın kopup gittiğini fark edemiyoruz.
   Dünya hayatının tümü imtihan olmak ile beraber, insanoğlu her gün üç çeşit imtihanla karşı karşıyadır.
   BİRİNCİSİ :  insanoğlunun ömrü her gün kısalıyor önem vermiyor da, malı ve dünyası azalınca önem veriyor, üzülüyor peşine düşüyor,sorguluyor. halbuki  malın telafisi mümkündür ama geçen günlerin ve ömrün telafisi mümkün değildir.
   İKİNCİSİ :  İnsanoğlu her gün belli bir miktar Yüce Allah'ın rızkından yiyor, kullanıyor, helalinden sorulacak haramından da Yüce Allah affetmezse azap çekecektir.
   ÜÇÜNCÜSÜ : İnsanoğlu her gece ve gündüz bir miktar ahirete yaklaşırken, dünyadan da uzaklaşıyor ve neticeyi de bilemiyor, önünü göremiyor.
امس الذي مره على قربه
يعجز اهل الارض عن رده
   Bize en yakın olan dün geçip gitti bütün yeryüzü insanları bir araya gelse dünü geri getiremezler durum bu olunca bugün de yarının dünüdür, o halde bugünü son günmüş  gibi görelim de öyle değerlendirelim ve bugünün işini yarına bırakmayalım.
   Çünkü yarının,eğer gelirse ayrı işleri var, gelmezse bizim için en büyük iş olur.
   Allah'ım bizi ve bütün mümin kardeşlerimizi hayatın noktalanması manasına gelen ölüm gününü ve anını, sana kavuşacağımız en hayırlı gün ve an eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

6 Ocak 2021 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.