BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

 Tövbe, günahı terk etmenin en güzel adıdır,  özür dilemenin de en güzel şeklidir.
   Özür dilemenin şekilleri ve çeşitleri vardır!
   1)- Hata ve kusur sahibinin, bir daha bu  hatayı ve kusuru işlemeyeceğim 
demesi,
  2 )- Hata ve kusur sahibinin,ben bu fiili işledim ama şunun için işledim diye sadece beyan etmesi,
   3)- hata ve kusur sahibinin, evet ben bu kusuru, bu hatayı işledim, iyi  de etmedim pişmanım özür diliyorum demesi, işte bu son özür şekli,tövbenin  diğer şartlarını da içine aldığı zaman makul ve makbul  bir tövbe'dir, en güzel özür çeşididir.
   Rasulullah efendimize, O'na ve bütün peygamberlere salat ve selam olsun Hz. Adem efendimiz kendisine yasaklanmış meyveden yediği zaman  "ona secde edin"  izzeti ve ikramı,Bakara suresi 34 Âyet. "Adem'e isimleri öğretti"  teşrifi ve iltifatı,Bakara suresi 31 Âyet. " onu elimle yarattım" hususiyeti, Sâd suresi 75 Âyet. "ona ruhumdan üfürdüm" iftiharı Hicr suresi 29 Âyet, onun tevbesinin kabulüne yetmedi, onun tövbesinin kabulüne yol açan ve yeten şey, "Ey Rabbimiz! biz kendimize zülmettik eğer bizi bağışlamaz,bize acımazsan  mutlaka ziyan edenlerden oluruz!"  sözü ve özrü'dür.
   Hz.Adem efendimizin tövbesi, boyun bükmeği,itirafı, özrü,yasak olanın yapılmasının uygun
olmadığını ve akabinde güzel şeyleri yapmayı icinde barındırması itibariyle tam bir tövbe'dir.
   Şunu unutmamak lazım ki Yüce Allah,kuluna tövbe etmesi için ona ilham verir  muvaffak ederse o zaman kul tövbe eder yoksa edemez." Allah da eski durumlarına dönmeleri için onları tövbe nasip etti" Tevbe suresi 118 Âyeti buna delildir.
   Su vanası kapalı olursa musluklardan su gelmez, şehir suyunun ana vanası kapalı olursa şehirdeki vanalar da musluklar da işe yaramaz, Yüce Allah ana vanayı kapattığı zaman kulların yapabileceği hiçbir şey kalmaz, Yüce Allahın Rahmet vanasını açmasını maddi ve manevi rahmetini hem bizlere hem vefat eden tüm mü'minlere oluk oluk akıtması için yüce Allah'a dua ediyor, dileniyor ve  yalvarıyoruz.
   Allah'ım bizleri tüm müminleri ölmüşlerimiz ile beraber rahmetine 
ğark eyle, bize yağmur ver,bizleri Umut kesenlerden eyleme.Âmin.

Ahmet ÖZKAN

4 Ocak 2021 Pazartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.