BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Lügat, bir isim ver bana halimden;
Herkesin bildiği dilden bir isim.
   Bugün biraz geç kalmış kısa yazımızda şairin dediği gibi herkesin bildiği dilden bir tespit yapmaya çalışalım : 2020 yılının son iki gününü yaşıyoruz, bizden beklenen, nefsimizi muhasebe  etmek ve  gelecek yıla nasip olursa iyi bir plan ve program yaparak girmek.
Yüce Allah bu hususta şöyle buyurmaktadır : 
   "Herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın" Haşr suresi 18 ayet
   Hz.Ömer efendimizin de şöyle buyurduğunu  Ahmet bin hanbel    müsnedinde şöyle nakletmektedir :  Kıyamet günü hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekiniz,o gün amelleriniz veya kendiniz tartılmadan önce dünyada iken amellerinizi ve kendinizi tartınız, kendinize çekidüzen veriniz, amellerinizi gözden geçiriniz. 
   Dünyada kendinizi hesaba çekmeniz ve kendi amellerinizi gözden geçirmeniz kıyamet günü hesabınızı hafifletir büyük arz'a ve büyük  mahkemeye hazır olun" Müsned 633.
 "O gün (Kıyamet günü) hesaba çekilirsiniz, size ait hiçbir şey gizli kalmaz" Hâkka suresi 18 ayet.
   Vaaz ve nasihatta, irşad
ve Zühd konusunda, ibadette çok mahir ve meşhur olan Haris el muhasibi diye bir zat vardır,nefsini sık sık hesaba çektiği için kendisine bu lakap verilmiştir,Muhasibî yani hesabı yapan kendini kontrol eden ve nefsini eleştiren manasına geliyor.
    Biz de Haris el muhasibi gibi kendi kendimizi muhasebeye çekebilir miyiz? Evet çekebiliriz Kur'an ve  sünnetin rehberliğinde, Kur'an ve sünneti hayat edinerek yaşayan büyük insanların örnekliğinde bunu Allah'ın izniyle başarabiliriz ve bunu yaparsak kârlı çıkacak olan biziz.
   Yüce Allah lütfuyla keremiyle ibizi bu muhasebede muvaffak eylesin ,amellerimizi gözden geçirecek, eksiğini gediğini telafi edecek kadar bize bereketli ve hayırlı bir ömür Lütfeylesin, bu muhasebede bizi karlı çıkarsın.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

29 Aralık 2020 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.