BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


وما ارتدى بالعيش في دار فرقة
الاانما الراحات يوم التغابن

   Şair ve kâil diyor ki : Ben bu ayrılık diyarı olan dünyada çok rahat bir hayat sürme sevdasında ve telaşında değilim, asıl rahatı Teğabun günü olan kıyamet günü Yüce Allah Lütfederse ben o günün rahatını düşünüyorum,
onu istiyor ve ona hazırlanıyorum.
   Ebu Musa el eş'ari r.a dan  gelen bir rivayette şöyle buyuruluyor : " kim ki dünyasını severse o kişi
ahirene zarar vermiş olur Kim  de ahiretini severse dünyasına zarar vermiş olur, siz bâkî  olanını (ahireti)  fânî olana (dünyaya) tercih edin.Sahih-i İbni Hibbân Hadis no : 759.
   O'na salatü  ve selam  olsun Rasulullah Efendimiz sahih bir hadis-i şerifte şöyle buyurur : " Dünya mü'min'in zindanı kafirin cennetidir" Müslim : 2956
Bunun anlamı şöyledir :  Mü'min cennete gidince, rahata kavuşunca dünyanın ne kadar gam ve keder yeri olduğunu anlar, kafir de cehenneme gidince dünyanın onun için sansürsüz huzur ve rahatlık yeri olduğunu anlar.
    müminin dünyada çektiği sıkıntıyı zorlukları musibetleri belaları sınavları bu pencereden görmesinde fayda vardır : 
كل كسر الجاك الى الله هو جبر وان اوجعك
Seni Allah'a döndüren, ona iltica ettiren onunla barışmaya seni sevkeden her acı ve kırık, sana acı verse de, senin için bir nimet ve eksiğini tamir ve onarmadır.
   Dünyadaki acılar ve kederler, musibetler, insanın bedenini belki de kalbini inciten kırbaçlar gibidir,  acı verir ama işin iç yüzünde onu tedavi eden ilaçlar gibidir.
   Alimler saadet'in üç hususta olduğunu söylerler,
Birincisi : Yüce Allah kuluna nimet verince şükreder 
İkincisi : Yüce Allah kulunu  imtihana çekince sabreder.
 Üçüncüsü : Kul yüce Allah'a karşı bir günah işlerse ısrar etmeden tövbe eder istiğfar eder.
   Görülüyor ki Yüce Allah'ın takdir buyurduğu sınavlara ve zorluklara, sebeplere sarıldıktan sonra yüce Allah'a tevekkül edip sabretmek saadet'in bir unsurudur.
   Sonuç olarak şunu demek mümkün :  Ey Allah yolunda meşakkat çekenler, taat ve ibadet edenler, hakkı yaşayıp hakkın yanında ve  zulmün karşısında olanlar bu zorluk gidecek sevaplarınız taat ve ibadetlerinizin karşılığı dünyada da ahirette de Allah'ın izniyle sizi mesut edecektir.
   Ey sadece dünyayı düşünenler makam mevki  peşinde olanlar, kulların rızasını ve keyfini Allah'ın rızasına  tercih edenler, ibadet ve taatdan uzak olanlar, buna mukabil günah ve ma'sliyetlerle iç içe olanlar dünyada iğreti ve geçici olarak sürdüğünüz Safa, gördüğünüz lezzet yok olacak, gidecek ve yaptıklarınızın günahı ve cezası iki dünyanızı karartacaktır.
Artık akıllı mümin hangi yolu ve  hangi  yaşamı seçmek isterse,kendi bileceği bir husustur.
   Allah'ım bizlere ve bütün müminlere dünyada da ahirette de iyilik ve huzur nasip eyle ahiretini dünyasını tercih eden akıllı müminlerden eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN

28 Aralık 2020 Pazartesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.