BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

     Dost :  arkadaş ,seven yardım eden koruyup gözeten demektir.Bu anlamda mü?minlerin en büyük dostu Allah (c.c)tır.

   ?Bilin ki Allah sizin dostunuzdur , O ne güzel dosttur , O ne güzel yardımcıdır.(Enfal suresi 40)?.

    Dinimiz dostlukların tesisinde kan bağı yerine inanç birliğinin esas alınmasının gerekliliği üzerinde durur.(Tevbe suresi 23).Peygamberimizin(s.a.v.) sahabeleri arasında dostluk ve kardeşlik bağı kurduğunu biliyoruz. Buna göre GERÇEK DOSTLUK; ilk Müslümanlar arasındaki dostluk örneklerine göre kurulan ve birbirlerini Allah için sevenlerin dostluğudur.

    Gerçek dostluklarda karşılıklı güven, vefa, tebrik, ziyaret ve bağışlama vardır. Kişiler birbirlerinin hatalarını dedikodu konusu yapmadan örter. Samimi olarak kusur ve eksikliklerin hatırlatılmasına alınganlık gösterip kendi görüşünde ısrarcı olmaz. Çünkü ?Göz, kendini görmez? der Mevlana.

     Dostluk için insanları tanımak zordur. Bazı insanların dışarıdan görünüşü beyefendi, takvalı bir kişilik profili çiziyor olsa da, insana biraz daha yakından bakınca sırrına, amacına biraz daha yaklaşınca ?gördüğüme de, göreceğime de tövbeler olsun estağfurullah? dedirtebiliyor.

     Kanuni bir şiirinde şöyle der;

                ?Sanma şahım sen herkesi sadıkane yar olur

                Her insanı dostum sanma belki o ağyar olur?

     Peygamber efendimiz şöyle buyurur: ?Ruhlar bir araya getirilmiş gruplar gibidir.Tanışıp uyuşanlar birleşir uyuşamayanlar ayrılır?.Bu hadise göre ; ahlak , karakter ,  inanç ,  psikolojik ve ruhi yapıları bakımından uyuşabilenler arasında dostluklar kurulabilecektir.Peygamber efendimiz ?Kişi dostunun dini üzeredir? buyurur.

     Bazı dostluklar bir gayeye bir sebebe bağlıdır. Sebep gerçekleşir dostluklarda sona erer. Cenap Şehabettin; ?Yalnız kendi nefsini düşünerek dost arayan, hizmetçi arıyor demektir? der.

      Çıkar ve menfaate dayalı dostluklarda iş bitirici konumda olanlar, konuşunca alkış bekler , övülmeyi sever herkesin kendisine amade olmasını ister.Kişisel çıkar beklentisi olanlar da doğru yanlış her konuşmayı alkışlar ?isabet buyurdunuz?, ?çok başarılısınız? gibi riya içerikli sözlerle şirin görünmeye çalışır.Herkesin kendine göre olmasını istediği böyle dostluklar sahte dostluklardır.

     İnsan düz yolda giderken kimin ne olduğu belli olmaz. Ancak hayatta bir çaparızla karşılaşılınca dost bilinenlerin hamurunun mayası ortaya çıkıverir. Atalarımız ne güzel söylemiş ?Düşte gör? diye.

    Hz. Ali ?Hakiki dost sıkıntılı zamanlarda, senin gurur ve izzeti nefsini kırmadan, sana yardım edendir? buyurur.

    Dostlukları çıkar ve menfaatine devşiremeyenler işi husumete hatta hıyanete kadar götürür.Tarihi ?Sende mi BRÜTÜS? sözünü duymuşsunuzdur.Roma imparatoru Sezar , kendisine saldıranlar arasında Brütüs?ü de görünce ?Sende mi Brütüs sende mi? demiş ve vücudunu hasım hançerlerine teslim etmiş.Brütüs kim mi ?. Sezar?ın en sadık dostu.

   Dostluk tesisinden önce alışveriş yaparak veya yolculuğa çıkmak suretiyle insanları tanımaya çalışmak ata öğütlerindendir.

   Kurulan dostluklarda ölçülü ve temkinli olunması gerektiğini vurgulayan bir hadiste Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurur: ?sevdiğini azar azar sev, belki günün birinde sevmediğin kişi olur. Sevmediğine de azar azar buğz et, belki günün birinde sevdiğin kişi olur?.

   İlerdeki zamanlarda övünçle yad edebileceğimiz dostluklarınızın olması dileğiyle.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.